vestnik

(S TRIBUNE) Dvoličnost

Damjana Nemeš, 27. 11. 2022
STA
Katar, svetovno nogometno prvenstvo 2022
Šport

V številnih pogledih je to svetovno prvenstvo drugačno kot vsa doslej.

Svetovno nogometno prvenstvo, ki od nedelje poteka v Katarju, je v številnih pogledih drugačno kot vsa doslej. Prvič je v arabskem svetu, prvič pozimi, prvič so stadioni klimatizirani, prvič bodo na moškem svetovnem prvenstvu pravico delile tri glavne sodnice in tri pomočnice.



Nedeljska otvoritvena slovesnost na stadionu Al Bajt, kjer bo tudi finale, ni bila bistveno drugačna od drugih tovrstnih ceremonij. Veliko je bilo svetlobnih učinkov, zvrstili so se številni nastopajoči, predstavljene so bile vse države udeleženke. Kot je to običajno, so organizatorji odprtje prvenstva zasnovali tako, da so poudarili najpomembnejše vrednote, ki jih šport praviloma zagovarja, to so povezovanje, prijateljstvo, nediskriminacija, odprava rasizma.

K sodelovanju so povabili temnopoltega igralca Morgana Freemana in mladega ambasadorja prvenstva iz Katarja Ghanima Al Muftaha, ki se mu zaradi bolezni ni razvil spodnji del telesa. Omenjena sta med nastopom poudarila, da smo na svetu razdeljeni na več plemen z namenom, da se med seboj spoznamo, sodelujemo in da smo prijatelji, saj je zemlja naš skupni dom. Da bi to sporočilo še potrdili, je čast petja uradne himne prvenstva pripadla južnokorejskemu glasbeniku Jungu Kooku. Nastopili so tudi domači umetniki in na ta način so organizatorji tako na simbolni kot na dejanski ravni  povezali pripadnike različnih ras, narodnosti, verstev in v svet poslali sporočilo, da nogomet združuje, sprejema in spoštuje.

S posebnimi kapetanskimi trakovi so želeli k sprejemanju prispevati tudi kapetani sedmih evropskih reprezentanc, ki sodelujejo na prvenstvu. Z mavričnim trakom z napisom »1 ljubezen«, ki bi ga nosili, so želeli izraziti podporo skupnosti LGBTQ+, ki je v Katarju kazensko preganjana in katere promocija je prepovedana. Vendar je Fifa podlegla pritiskom katarske vlade in igralcem napovedala kazni, če bi takšne trakove res nosili. Krovna nogometna organizacija je medtem izdala kapetanske trakove, ki se bodo spreminjali iz kroga v krog tekmovanja ter po stopnjah izločilnih dvobojev. Zanimivo je, da bo na teh trakovih pisalo tudi »nogomet združuje svet, brez diskriminacije, ljubezen in mir.« Nekoliko dvolično, mar ne? 

svetovno-prvenstvo-v-nogometu s-tribune
Kaj zdaj berejo drugi