vestnik

(S TRIBUNE) Finale na balkonu

Andrej Bedek, 24. 4. 2020
Aleš Cipot
Slika je simbolična.
Šport

Ker so finale španskega pokala zaradi koronavirusa za nedoločen čas odložili, so navijači Athletica iz Bilbaa in Real Sociedada zagnali kampanjo Popeljimo finale na balkone. Navijači so v soboto, ko bi morala biti tekma, tako v Bilbau kot San Sebastianu okrasili svoje balkone z rekviziti, ki bi jih vzeli s seboj v Sevillo, prizorišče sploh prvega finala dveh baskovskih moštev v zgodovini. Ob dvajseti uri so v obeh mestih v podporo zdravstvenikom v boju s covidom-19 zapeli klubski himni. Baskija ima še vedno strogo karanteno, a očitno tudi zelo zveste navijače. Če finala ne bodo odigrali, je španska zveza že napovedala, da bosta obe moštvi naslednjo sezono lahko igrali v evropski ligi. Morda prav zaradi navijačev.

»Ni pomembno, kakšne barve nosimo v tem finalu, ta tekma bo za vse nas. Vsi bomo zmagovalci.«

Tudi v Murski Soboti in Lendavi so bili navijači v nizkem startu, ko je NSZ šest dni pred prvo polfinalno tekmo z Aluminijem in Radomljami prekinila tekmovanje. 7. in 8. aprila bi morali biti na sporedu povratni srečanji in 13. maja finale v Fazaneriji. A je za zdaj vse v zraku. Natančnih napovedi ni, ugiba se o eni polfinalni tekmi na nevtralnem igrišču. Manj se je na videokonferenci NZS ugibalo, ali bi bila tekma z gledalci ali brez, kot kaže, bo brez. In če se bosta naposled odigrali polfinalni tekmi, napredovali pa Mura in Nafta? Popeljimo finale na balkone tudi v Prekmurju? NZS odloči, da bosta obe prekmurski moštvi lahko nastopili v kvalifikacijah za evropsko ligo?

Če finala ne bodo odigrali, je španska zveza že napovedala, da bosta obe moštvi naslednjo sezono lahko igrali v evropski ligi.

V naši domovini se to ne bo nikoli zgodilo. Ker je žal kruta resničnost parada brez mask ob Kolpi. Morali bi biti vzor, pa nismo bili, je med opravičevanjem rekel predsednik. Oprostite, meni politiki res že zelo dolgo niste vzorniki. Sta se pa na moji lestvici zaupanja povzpeli navijaški skupini Black Gringos in Gorgone. Sobočani so zbrali tono hrane za Karitas in krizni center. Lendavčani pa z virtualnimi vstopnicami za spletni ogled derbija 3. SNL med Nafto in Muro iz aprila 2017 420 evrov za šest socialno šibkih družin. »Ni pomembno, kakšne barve nosimo v tem finalu, ta tekma bo za vse nas. Vsi bomo zmagovalci,« so rekli Baski. Pravo sporočilo za ta krizni čas.

pokal nogomet komentar
Kaj zdaj berejo drugi