vestnik

(S TRIBUNE) Je Uefa premagala covid-19?

Andrej Bedek, 3. 9. 2020
Aleš Cipot
Mestni stadion Fazanerija. Fotografija je simbolična.
Šport

V začetku marca, ko je iz Kitajske tudi k nam prišel ta mali vrag, ki sliši na ime koronavirusna bolezen 19, si niti predstavljali nismo, kaj nas čaka. Vse nas. Vsak ima svojo zgodbo, tudi Evropska nogometna zveza (Uefa). Zastavilo se je namreč vprašanje, ali so bile nogometne tekme v februarju res krive za veliko število žrtev po Evropi. Enoznačnega odgovora ni. Uefa je sicer pol leta za tem vsa tekmovanja – razen redkih državnih prvenstev – izpeljala do konca. Brez žrtev. Z različnimi, vendar opravičljivimi zamudami. Stvari kljub nekaterim zamudam torej tečejo. To je posledica Uefinega mehanizma, s katerim se je nogometna organizacija spopadla s covidom-19 in zajema natančno testiranje, maske in vzorno organizacijo tekem.

Pravzaprav je takrat covid-19 (za)igral za črno-bele.

Če niste prepričani, vprašajte Luko Bobičanca. Namesto da je danes na iskalnem radarju menedžerjev, sam teka po tekalni stezi v hiši, na vrata mu občasno potrkajo le policisti, da preverijo spoštovanje karantene. Je torej Uefa premagala covid-19? Da, vendar je tudi koronavirusna bolezen po svoje vrnila udarec. Pravzaprav vsem nogometnim deležnikom, od – če hočete Lionela Messija – do navijača in njegovega najljubšega kluba. Boji na nogometnih zelenicah, čeprav je finale lige prvakov potrdil razvpito krilatico Nogomet je igra, kjer se 22 ljudi podi za eno žogo in na koncu zmagajo Nemci, so zaradi pravil za izvedbo tekem z ukrepi za zajezitev covida-19 postali še bolj nepredvidljivi. Kakor ta kitajski virusni hudič.

Če niste prepričani, vprašajte Luko Bobičanca

Kdo bi si namreč drznil v časih pred epidemijo staviti, da bi v Stožicah ribiči iz Vikingurja zmago iz rok izpustili šele v zadnjih izdihljajih srečanja, v Mariboru pa slavili pivopivci s trebuščki, kot je marsikdo označil nogometaše Coleraina. Vijoličasti so s porazom na tekmi s Severnimi Irci po enajstmetrovkah postali tarča posmeha. A kaj kaže širša slika? En dober (prvi) polčas Celja. To je žal vse, kar so v sredo in četrtek pokazali trije slovenski klubi v Evropi. Zato je zakrožila šala, da je po tem, kako sta se mučila Maribor in Olimpija, morda celo bolje, da je bila tekma Mure pred enim tednom v Talinu odpovedana. Pravzaprav je takrat covid-19 (za)igral za črno-bele. Celotno estonsko moštvo je za 14 dni poslal v karanteno.

mura komentar virus