vestnik

(S TRIBUNE) Jojo

Miha Šoštarič, 13. 10. 2022
Grega Wernig
Josip Iličić.
Šport

Iličić je tako znova v Mariboru, zdaj pa se postavlja vprašanje, ali bo odigral več tekem v vijoličastem dresu, kot jih je ob svojem prvem bivanju v štajerski prestolnici.

Minuli teden se je končala saga, povezana z vrnitvijo nogometnega virtuoza, vsaj za slovenske razmere, Josipa Iličića na slovenske zelenice. Priljubljeni Jojo, ki izhaja iz bosanskega kraja Prijedor, je naredil veliko kariero in pustil neizbrisen pečat tudi v dresu s slovenskim grbom. Zdaj si po vseh tegobah, ki so ga pestile v zadnjih letih in o katerih širša javnost ve bore malo, želi »nogometno oživitev«. In to v vijoličastem dresu, ki ga je v karieri nosil najmanj časa. Dober mesec. Zanimivo je, da so ga navijači iz štajerske prestolnice »vzeli za svojega«, kljub temu da jih je hitro pustil na cedilu in po le nekaj odigranih tekmah odvihral v Italijo. Res je, da je s prestopom v Palermo prispeval veliko denarcev v klubsko blagajno, a navijačem vijoličastih ni prinesel kaj prida veselja z zadetki in zmagami.



Evforija v Mariboru je ob prihodu Iličića povezana s slabim kadrovanjem v zadnjem obdobju in številnimi kritikami na račun direktorja Marka Šulerja. Zato mnogi vidijo Iličića kot rešitelja, saj je v Mariboru kljub »indijanskemu poletju« v oktobru že nekaj časa minus, vsaj ob pogledu na prvoligaško razpredelnico, in zaostanek za trenutno boljšimi ekipami. Drugo dejstvo je, da je mariborska blagajna prazna. Neuspehi v evropskih tekmovanjih so pustili posledice. Po zgledu splitskega Hajduka, ki je pred poldrugim letom pripeljal Marka Livajo, želijo na pota stare slave. Livaja je Hajduku po več sušnih letih prinesel pokalno lovoriko in predvsem poskrbel, da se blagajna ves čas polni. Blizu 90 tisoč navijačev s plačano članarino in marketinške aktivnosti, v katere je vključen Livaja, prinašajo denarce, s čimer se brž pozabi na hiter izpad iz evropskih tekmovanj.

ilicic 1
Arhiv
Minuli teden se je končala saga, povezana z vrnitvijo nogometnega virtuoza, vsaj za slovenske razmere, Josipa Iličića na slovenske zelenice.

Iličić je tako znova v Mariboru, zdaj pa se postavlja vprašanje, ali bo odigral več tekem v vijoličastem dresu, kot jih je ob svojem prvem bivanju v štajerski prestolnici. Dejstvo je, da je nepripravljen in bo treba biti izredno pazljiv z določanjem datuma njegove vrnitve na zelenice. Ni več rosno mlad za nogometaša, zato vsaka napaka lahko pomeni konec kariere. O njegovi kakovosti, predvsem tehničnega obvladanja žoge, ni nihče nikoli podvomil. Če ne bo dal svojega deleža na uradnih tekmah, ga bodo Mariborčani, vsaj v klubskih pisarnah si tako želijo, porabili predvsem pri marketinških aktivnostih in tako poskrbeli, da večkratni prvak iz štajerske prestolnice ne bo povsem utonil v rdeče številke.

mnenje s-tribune josip-iličić