vestnik

(S TRIBUNE) Kdo je biznismen, če je nogomet biznis

Rok Šavel, 11. 9. 2021
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.
Šport

V Pomurju v zadnjem času občine kar tekmujejo z napovedovanjem novih športnih dvoran. Sodobni in napredni večnamenski objekti so seveda dobrodošli, a morajo stati na zdravih temeljih, kar pomeni, da bodo zmožni samofinanciranja, in to tako, da pri tem ne bodo izključena lokalna športna društva.

Vrtoglave številke, ki se vrtijo okrog novodobnih olimpijcev, zvezdnikov okroglega usnja, so vse pogosteje predmet zgražanja navadnih ljudi. Seveda v ozadju tiči povsem preprosta ekonomska logika in so tisti, ki se zgražajo, neredko tudi sami del te enačbe, ki prispeva k astronomski višini njim spornih številk. Že veliko daje misliti ocena mednarodne nogometne zveze Fife, da naj bi pandemija in z njo povezane posledice lani nogometu po svetu povzročile več kot 14 milijard dolarjev vreden padec prihodkov. In to je »zgolj« tretjina globalne vrednosti te prekrasne igre, ki jo tudi obožujejo milijarde ljudi po svetu. Slovenija je športna država in nogomet je gotovo tudi naš nacionalni šport ne glede na primanjkljaj reprezentančnih uspehov.


Vsekakor pa je lokalni šport številka ena, o čemer pričajo dostojna infrastruktura in nogometna društva v domala vsaki pomurski vasi. Na amaterski in rekreativni ravni ni v ospredju ekonomski vidik, ampak gre predvsem za rekreacijo, sprostitev, socializiranje in dobro počutje. Pa tudi za kakšno pivo po treningu ali tekmi, kakopak. No, ravno na tej amaterski ravni pa je nazadnje zaškripalo v Radencih. Nogometno društvo Slatina, ki nastopa v pomurski nogometni ligi, ni smelo odigrati prvenstvene tekme na domači travnati površini. Lastnik igrišča in infrastrukture je občina, ki je hkrati tudi upravljavec objekta. Župan je ocenil, da zaradi padavin igrišče ni primerno za nogometno tekmo. Je pa bilo igrišče očitno v dovolj dobrem stanju za zunanje naročnike, ki ga najemajo od občine. Spet se vse vrti okoli denarja, sploh če upoštevamo še očitek, da naj bi bila Slatina nadstandardno financirana iz občinskega proračuna in o svoji porabi sredstev ni poročala občinskim veljakom na njim zadovoljiv način.


V Pomurju v zadnjem času občine kar tekmujejo z napovedovanjem novih športnih dvoran. Sodobni in napredni večnamenski objekti so seveda dobrodošli, a morajo stati na zdravih temeljih, kar pomeni, da bodo zmožni samofinanciranja, in to tako, da pri tem ne bodo izključena lokalna športna društva. Tudi če si bodo igralci po rekreaciji privoščili kakšen hmeljni napitek. Tisti redki, ki izstopajo in so toliko disciplinirani, so že tako ali tako v eni izmed mlajših selekcij prestopili amatersko raven in so morda celo na poti do v uvodu omenjenih številk, nad katerimi se navadni smrtniki tako radi zgražamo.

komentar šport s-tribune
Kaj zdaj berejo drugi