vestnik

(S TRIBUNE) Kritična cona

Andrej Bedek, 10. 6. 2022
Martin Metelko
Fotografija je simbolična.
Šport

»Vsak se mora zavedati, kaj pomeni igranje za Slovenijo. Klub lahko zamenjaš, reprezentance ne moreš,« pravi kapetan.

Kaj je s slovensko nogometno reprezentanco? Jaz sem nad njo že obupal, čeprav sem v preteklosti zanjo potoval na Nizozemsko in še kam ter dobil tudi plačilne naloge od ljubljanske policije. Nedeljski poraz je še toliko bolj boleč in pekoč, saj je Slovenijo premagala B-ekipa Srbije in tako zelo nazorno pokazala, kako šibek je slovenski igralski kader. Edina svetla točka reprezentance je vratar in kapetan Jan Oblak, ki je na Marakani preprečil še večjo katastrofo. Na Norveškem pa priigral točko. Oblak bi bil sicer lahko že na dopustu, vendar ga zaradi lige narodov čakata še dve reprezentančni tekmi v izjemno zgoščenem ritmu.

Medtem je bilo izdano poročilo združenja poklicnih igralcev nogometa FIFPro, v katerem so opozorili, da je zadnji čas za ukrepanje, tudi v luči pokala narodov. Poročilo predstavlja izsledke raziskave, ki so jo opravili med 1055 poklicnimi nogometaši in 92 trenerji. Velika večina jih podpira vpeljavo novih pravil, ki bi zagotavljala minimalen premor med dvema sezonama in omejila število tekem v tako imenovani kritični coni. To cono strokovnjaki opredeljujejo kot obdobje, ko je med dvema tekmama manj kot pet dni premora, zaradi česar se močno poveča možnost za poškodbe.

Edina svetla točka reprezentance je vratar in kapetan Jan Oblak, ki je na Marakani preprečil še večjo katastrofo. Na Norveškem pa priigral točko.

Kar 55 odstotkov anketirancev je ob tem navedlo, da so zaradi prenatrpanih urnikov utrpeli različne poškodbe, 40 odstotkov, da je zgoščen koledar vplival na njihovo duševno zdravje, le 26 odstotkov jih v tem ne vidi težave in bi obdržali sedanji sistem, pod pogojem, da se število tekem ne bi višalo. Mimogrede: član Reala iz Madrida Luka Modrić je rekorder po zaporednih tekmah v kritični coni, saj jih je ob koncu leta 2020 za klub in hrvaško reprezentanco odigral kar 24 v nizu.

Vrnimo se k naši reprezentanci. Oblaka najbolj moti, da soigralci za reprezentanco ne dajo zadnjega atoma moči, ampak z govorico telesa sporočajo, da je nekaterim vseeno. Koliko tekem v kritični coni je odigral Benjamin Verbič ali Peter Stojanović? »Vsak se mora zavedati, kaj pomeni igranje za Slovenijo. Klub lahko zamenjaš, reprezentance ne moreš,« pravi kapetan. Slovenija je žal izgubila prepoznavni DNK, ko je tekmece spravljala v obup s slovensko pridnostjo, balkansko predrznostjo in nemško disciplino. Čas je za spremembe.

nogomet reprezentanca jan-oblak