vestnik

(S tribune) Kvazinavijači

Damjana Nemeš, 15. 9. 2022
Aleš Cipot
Navijači
Šport

Kvazinavijači, ki stiskajo pesti za svoje le ob večjih reprezentančnih tekmovanjih, sicer pa morda ne znajo našteti dveh igralcev iz ekipe, se velikokrat ob prvem neuspehu spremenijo v prave kavč strokovnjake. Podobni so tisti, ki se odpravijo na stadion le, kadar potekajo derbiji.

»Hvala, navijači. Hvala, Slovenija.« Tako so se pri Odbojkarski zvezi Slovenije v imenu igralcev in strokovnega kadra po svetovnem prvenstvu, na katerem so Slovenci zasedli četrto mesto, zahvalili navijačem, ki so med turnirjem stiskali pesti zanje. V zadnjih treh tednih, ko smo spremljali tekme naših odbojkarjev, kasneje še tekme košarkarjev na še trajajočem evropskem prvenstvu, smo neštetokrat slišali, da so navijači dodaten igralec, da so jih ponesli na krilih navijanja in jim dali dodatno energijo.


Vse to naj bi pravi navijači tudi bili. Z glasnim navijanjem bodrijo moštvo ali posameznika, s tem ustvarjajo pravo navijaško vzdušje, spoštujejo navijače nasprotnikov in ob prvem neuspehu ne pljuvajo po igralcih. Žal velikokrat ni tako. Kvazinavijači, ki stiskajo pesti za svoje le ob večjih reprezentančnih tekmovanjih, sicer pa morda ne znajo našteti dveh igralcev iz ekipe, se velikokrat ob prvem neuspehu spremenijo v prave kavč strokovnjake. Podobni so tisti, ki se odpravijo na stadion le, kadar potekajo derbiji.

navijači, odbojka, foto dneva
STA
Navijači

Od zadnje tekme med Muro in Mariborom je minilo nekaj tednov, še vedno pa imam v glavi živ spomin na dogajanje v delu tribune, kjer sem sedela. Tekma, ki se je končala z zmago gostov, je postregla s kar nekaj podobnimi posamezniki, kakršne sem opisala, en primer je še posebej izstopal.

Na tribuni se je med pristaši črno-belih znašel pristaš vijoličastih, ki je za tekmo kupil vstopnico in je imel vso pravico tam sedeti. S sabo je imel zastavo, ki jo je razvil, ko so igralci njegove ekipe dosegli gol, nato jo je pospravil. Nič nenavadnega. Kljub temu se je eden od podpornikov črno-belih odpravil do njega in mu hotel zastavo zlomiti. Za njim je z vrha tribune prišel drugi podpornik črno-belih in gostujočemu navijaču na glavo zlil kozarec piva. Vrhunec je bil prihod tretjega »navijača«. Ta je pristaša Mariborčanov s pestjo udaril v glavo, kar je izvabilo neodobravanje dobršnega dela tribune. Gostujoči navijač je po incidentu mirno zapustil tribuno.

Poudariti želim primitivnost teh ljudi, ki se tako ponosno prištevajo med podpornike nekega kluba, nato pa s svojimi dejanji počnejo to, kar niti približno ne sodi med športno navijanje. Žalostno je, da s tem mečejo slabo luč tudi na tiste, ki jim klub res nekaj pomeni in ki pridejo na stadione zato, da bi izkazali podporo svoji ekipi.

s-tribune navijači