vestnik

(S TRIBUNE) Liga Prekmurcev

Tomo Köleš, 10. 9. 2020
NZS
Slovenska nogometna reprezentanca.
Šport

Po desetih mesecih premora se je pred tednom dni spet začelo nogometno tekmovanje v ligi narodov. Slovenija je svoji prvi tekmi igrala v Ljubljani. Najprej se je po dolgočasnem srečanju razšla z Grčijo brez zadetkov, nato pa je prikazala malo boljšo predstavo in premagala Moldavijo z 1 : 0. V tej skupini je še Kosovo. Gledano širše liga narodov pri nas za zdaj ni vzbudila kakšnega izjemnega zanimanja, čeprav se Nogometna zveza Slovenije trudi za njeno popularizacijo. Razlogi za to ležijo že v bližnji preteklosti, ko je takratni selektor Tomaž Kavčič s povsem neposrečenim vodenjem slovensko reprezentanco v razredu C, predzadnjem po kakovosti, »spravil« na zadnje mesto. Pa ne samo on, k temu so zelo veliko pripomogli tudi takratni reprezentanti, ki so s povsem neambicioznim pristopom in bledo igro, polno začetniških napak, precej razvrednotili dotedanji sloves slovenske izbrane vrste.

Zaradi vpoklica Prekmurcev je liga narodov vzbudila največ zanimanja prav v naši regiji.

Slovenci so bili takrat v skupini zadnji in bi morali po vseh pravilih izpasti v najnižji kakovostni razred lige narodov, iz katerega se je na primer v razred C prebilo ravno Kosovo. A po nekakšnem čudnem ključu oziroma računici, ki je večina ljudi ne razume, je Slovenija ostala v kakovostnem razredu C. Hvala, Čeferin. Tudi takšna ne preveč jasna pravila ne bodo ravno pripomogla k večji priljubljenosti tega tekmovanja. Še največja pomanjkljivost pa je v tem, da se liga narodov igra brez gledalcev. Jasno, korona je naredila svoje, a če se ligaška tekmovanja lahko igrajo ob omejenem številu gledalcev, bi lahko tudi Uefa razmislila o omilitvi pogojev. Ker gledati tekmi Slovenije (le na Sportklubu, kar je še en razlog za manjše zanimanje) v popolnoma praznih Stožicah, je bilo prav grozno. Aktualni selektor Matjaž Kek se izjemno trudi pri motivaciji svojih izbrancev in je na dobri poti, vendar če nogometaši ne čutijo podpore svojih navijačev, jim je zelo težko igrati do konca bojevito.

Hvala, Čeferin.

Je pa Slovenija v ligi narodov vzbudila še največ zanimanja ravno v naši regiji. Kako tudi ne, ko pa so v reprezentanco vpoklicani kar štirje Prekmurci, dva od njih pa sta doslej ustvarila zelo dober vtis. Nino Kouter je na prvi tekmi vstopil v 78. minuti, drugo je odigral celo, Damjan Bohar pa je v celoti odigral obe tekmi in bil strelec odločilnega zadetka na drugi. Tako da končno vendarle lahko spet rečemo: »Bravo, naši.«

nogomet slovenija