vestnik

(S tribune) Mladost ali izkušnje

Damjana Nemeš, 20. 1. 2023
Profimedia
Ko neka ekipa ostane brez ogrodja, s katerim je nekoč nizala uspehe in dobre rezultate, morajo nasledniki prevzeti to breme na svoja pleča.
Šport

Kadar teče beseda o mladih, radi povemo, da na njih stoji svet. S tem želimo povedati, da so v družbi cenjeni, slišani, da jim je omogočeno aktivno sooblikovanje družbe. Žal se mnogi premalokrat zavedajo, da zgolj floskule, ki lepo zvenijo, niso dovolj in da je treba storiti več ter omogočiti mladim primerno in spodbudno okolje, da bodo lahko razvijali talente in potenciale.

Športno okolje mladim to gotovo omogoča, saj bodo ravno mladi v prihodnosti z dobrimi rezultati skrbeli, da bo ime nekega kluba ali društva ter ne nazadnje tudi države zapisano na športnem zemljevidu.

Če se ozremo na lokalno okolje, skorajda ni športa, kjer ne bi delu z mladimi posvečali ogromno pozornosti. Nogometni, rokometni, košarkarski, odbojkarski, hokejski tabori, takšni in drugačni tečaji, ki so velikokrat zastonj ali pa finančno prijazni žepom, so le en korak pri razvoju mladih športnikov. Ključni so seveda treningi ter domači in tuji strokovnjaki, ki razdajajo svoje bogate izkušnje in znanje. Zadnja takšna kadrovska okrepitev v lokalnem okolju je nekdanji dolgoletni kapetan slovenske nogometne reprezentance Robert Koren, ki bo v Nogometni šoli Mura skrbel za razvoj in pravilno usmeritev trenerjev in igralcev v več selekcijah, njegov cilj s preostalim kadrom pa je, da bi se čim več mladih nogometašev dobro razvijalo.

Ko neka ekipa ostane brez ogrodja, s katerim je nekoč nizala uspehe in dobre rezultate, morajo pač nasledniki prevzeti to breme na svoja pleča. Seveda rezultati ne pridejo takoj, kar je povsem logično, saj se mladi učijo, ob zmagah in porazih rastejo, hkrati pa pridobivajo prepotrebne izkušnje, ki jih bodo nekoč tudi sami lahko prenašali na druge. Ko do uspehov pride, so toliko slajši.

Tudi minuli konec tedna, ko je bil odigran eden največjih derbijev v svetu nogometa, je mladost premagala izkušnje. Čeprav bi mnogi rekli, da je šlo le za superpokalno lovoriko, ki ni primerljiva z naslovom državnega, evropskega ali svetovnega klubskega prvaka, se lovorikam ne gleda v zobe. Še toliko manj, če so zanjo v veliki meri zaslužni ravno mladi in če s tem vsaj delno utišajo kritike in kavč selektorje.  

s-tribune mladost-ali-izkušnje delo-z-mladimi