vestnik

(S TRIBUNE) Mundial z napako

Rok Šavel, 19. 11. 2022
STA
Začenja se svetovno nogometno prvenstvo 2022.
Šport

Katarski šejki pa se prav gotovo požvižgajo na kritike in očitke, ki prihajajo ravno iz držav, ki v zadnjih mesecih trkajo na njihova vrata in prosijo za zemeljski plin.

Če ne bi po naključju zasledil novice, da je osramočeni nekdanji prvi mož mednarodne nogometne zveze (Fife) dodelitev svetovnega prvenstva Katarju označil za napako, bi pozabil, da nas čaka ta največji nogometni spektakel. Vsaj to je vedno bil, ko sem z nestrpnostjo čakal slab mesec dni neprestanega buljenja v zaslon in spremljanja najboljših nogometašev iz celotnega sveta. Težko ocenim, ali je pomanjkanje navdušenja za letošnje svetovno prvenstvo povezano z dejstvom, da na njem spet ne bo naše izbrane vrste, ali pa zaradi slabega slovesa, ki spremlja prvenstvo vse od odločitve, da bo potekalo na Bližnjem vzhodu, v puščavskem Katarju.



Zanimivo, ravno leta 2010, ko je bila tudi naša reprezentanca nazadnje na turnirju najboljših na svetu, je padla kontroverzna odločitev o organizaciji svetovnega prvenstva leta 2022 v Katarju. Takrat je bil na čelu Fife še koruptivni Švicar Sepp Blatter, večina članov komiteja, ki so Katarju prižgali zeleno luč, pa se je v nadaljevanju prav tako znašla v preiskavi zaradi suma korupcije in jemanja podkupnin. Niso pa umazani posli in zelo verjeten katarski nakup organizacije tako imenitnega svetovnega dogodka edini očitek, ki spremlja letošnje prvenstvo. Vprašljiva je bila tudi izvedba prvenstva in tekem ob ekstremnih poletnih temperaturah, zaradi česar je termin prvenstva tudi takšen, kakršen zdaj je. Tu sta tudi okoljski odtis prvenstva in domnevno izkoriščanje delavcev, ki so gradili stadione in naj bi umirali v stotinah.

sp katar
Arhiv
V nedeljo se v Katarju začne svetovno prvenstvo v nogometu.


Veliko jih k bojkotu prvenstva poziva tudi zaradi katarske oblasti, ki ni ravno znana po spoštovanju človekovih pravic po zahodnih standardih. Številne kritike, očitki in pozivi k bojkotu prvenstva pa očitno nimajo velikega učinka na globalni ravni. Skoraj tri milijone vstopnic je bilo že prodanih za tekme, na koncu bodo bržkone razprodane. V Katarju pričakujejo okoli 1,2 milijona turistov, ki so rezervirali že dva milijona prenočitev v hotelih, apartmajih in drugih nastanitvenih kapacitetah, zaradi česar so morali celo okrepiti prenočitvene kapacitete. Takšnega bojkota bi si želel vsak organizator dogodka, katarski šejki pa se prav gotovo požvižgajo na kritike in očitke, ki prihajajo ravno iz držav, ki v zadnjih mesecih trkajo na njihova vrata in prosijo za zemeljski plin.

s-tribune svetovno-prvenstvo-v-nogometu