vestnik

(S TRIBUNE) Na uspešen skok v novo

Ines Baler, 31. 12. 2022
Bobo
Fotografija je simbolična.
Šport

Se lahko ponovi zgodovina in bo to po Primožu Peterki in Petru Prevcu spet storil Slovenec?

Slovenski športniki so bili v uvodnem delu sezone v zimskih panogah precej uspešni. Nanizali so nekaj uvrstitev na zmagovalne stopničke in druge lepe rezultate, kar v širši športni javnosti vzbuja velike apetite za prihodnje tedne in mesece. Dnevi, ko se staro leto izteka, novo pa začenja, so pri smučarskih skakalcih tradicionalno rezervirani za turnejo štirih skakalnic. Zaradi odlične forme Anžeta Laniška, za katerim je v letošnji sezoni že nekaj zmag, smo vsi optimistični in marsikomu misli že švigajo na šesti dan novega leta, ko bo zmagovalec novoletne turneje v zrak dvignil zlatega orla. Se lahko ponovi zgodovina in bo to po Primožu Peterki in Petru Prevcu spet storil Slovenec? Lanišek je v skupnem seštevku svetovnega pokala na drugem mestu, več točk je zbral le Poljak David Kubacki, oba pa veljata tudi za favorita turneje. 


Če se je za skakalce začela že 71. novoletna turneja, se skakalke na tako imenovani silvestrski turneji merijo šele drugič. Lani je bila izvedena prvič, na Ljubnem ob Savinji, letos so dodali še Beljak. Zmagovalka bo znana na novega leta dan na slovenskem prizorišču, kjer se bodo prvič po epidemiji ob doskočišču spet lahko zbrali navijači in zaploskali prejemnici zlate sove. Na Ljubnem pričakujejo več tisoč obiskovalcev, če bo katera od Slovenk do nedelje v igri za skupno zmago, pa bo to še en praznik slovenskega športa. 


Marsikdo nestrpno pričakuje tudi svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki ga bo konec februarja in v začetku marca gostila Planica. Tekmovanje v kopici športnih panog in pester spremljevalni program naj bi po ocenah organizatorjev privabila okoli 250 tisoč športnih navdušencev. Podeljenih bo 24 kompletov odličij, športniki in spremljevalci pa bodo v deželo pod Alpami prišli iz več kot 60 držav. Planica je od nekdaj sinonim dobrega navijaškega vzdušja, uspehov slovenskega športa in zabave. Vsi imamo v mislih shranjene podobe do zadnjega kotička zapolnjenega prostora pod planiško velikanko in vihtenja na tisoče slovenskih trobojnic in nihče ne dvomi, da svetovno prvenstvo ne bo potrdilo tega slovesa. Vstopnice so v prodaji od prejšnjega meseca, športni dogodek, katerega slika se bo prenašala v več deset držav po svetu, pa bo vnovič poskrbel za ogromno promocijo naše države. 

šport slovenija smučarski-skoki