vestnik

(S TRIBUNE) Na varni strani

Rok Šavel, 7. 1. 2023
Aleš Cipot
Damir Čontala svoje varovance pripravlja na nadaljevanje sezone.
Šport

Treba pa je priznati, da se preživetje slovenskih prvoligašev in kontinuiteta igralskega kadra praviloma izključujeta, saj je modus operandi kapitalsko šibkih klubov ravno vzgoja in poznejša prodaja najboljših igralcev in največjih talentov.

Pred Muro je očitno znova pester prestopni rok, ki bo dodobra napolnil klubsko blagajno in ob tem ustvaril vsakokratni izziv, kako zapolniti vrzel po odhodih nosilcev igre. Ob odhodu Luke Bobičanca in zelo verjetnem slovesu Tia Cipota bo od šampionske zasedbe iz sezone 2020/21 ostalo bore malo. Od takrat so namreč Murski Soboti pomahali v slovo že, če naštejemo nekaj najodmevnejših imen, Nino Kouter, Žan Karničnik, Amadej Maroša, Jan Gorenc, Klemen Šturm, Tomi Horvat, Samsindin Ouro, Alen Kozar in Matko Obradović. Razumljivo je, da karierne in finančne ambicije nogometašev na koncu dneva pretehtajo, ob številnih remontih ekipe tako v slačilnici kot na trenerski klopi pa včasih pride tudi do kratkega stika, saj se skali klubska harmonija. Vzpostavitev dobre klime v moštvu je prav tako velik izziv, še posebej ob takšnih spremembah.



Treba pa je priznati, da se preživetje slovenskih prvoligašev in kontinuiteta igralskega kadra praviloma izključujeta, saj je modus operandi kapitalsko šibkih klubov ravno vzgoja in poznejša prodaja najboljših igralcev in največjih talentov. To se dogaja ob skoraj vsakem prestopnem roku, saj igralci iz slovenske nogometne lige ne dosegajo vrednosti, kot jih denimo njihovi kolegi iz Hrvaške. Dvig te vrednosti je še eden izmed izzivov, s katerimi se bo morala spopasti tudi naša krovna nogometna organizacija, ki je pred kratkim sprejela precej velike spremembe pravil v slovenskem nogometnem prostoru.

Poleg obveznih kvot za doma vzgojene nogometaše se bo namreč v skladu s strategijo evropske nogometne zveze kot kriterij za nastope v evropskih tekmovanjih upoštevalo vključevanje ženskega nogometa. Pravilnik o licenciranju, ki so ga pri slovenski nogometni zvezi sprejeli tik pred božičnimi prazniki, zajema tudi novosti pri zagotovitvi finančne vzdržnosti klubov. Lepo je videti, da so pri Muri tukaj na varni strani. Z začetkom leta se jim je namreč pripojil najuspešnejši ženski nogometni klub v Sloveniji, ŽNK Pomurje, in postal polnopravni član črno-bele družine. Tudi glede zdravega poslovanja je Mura korak pred vsemi, saj že peto leto zapored posluje z dobičkom, kar ob večmilijonskih izgubah Maribora, Olimpije in Celja ni tako samoumevno.

s-tribune nogomet mura tribuna