vestnik

(S tribune) Neposrečeno prvenstvo

Vestnik.si, 12. 6. 2021
Profimedia
Svetovno prvenstvo reprezentanc v hokeju na ledu v Sloveniji razen hokejskih igralcev in trenerjev praktično ni zanimalo nikogar.
Šport

Športne navdušence v prihodnjih tednih in mesecih čaka zelo veliko dogajanja.

Smo v obdobju velikih mednarodnih športnih tekmovanj. Pred kratkim se je končalo evropsko prvenstvo mladih reprezentanc v nogometu, ki sta ga gostili Slovenija in Madžarska, do 13. junija poteka svetovno prvenstvo v judu, 11. junija se je začelo evropsko prvenstvo članskih reprezentanc v nogometu, ki bo trajalo do 11. julija, skorajda v povsem istem terminu bo nogometno prvenstvo Južne Amerike Copa America, 26. junija se začenja kolesarska dirka Tour de France, od 23. julija do 8. avgusta pa naj bi bile na sporedu poletne olimpijske igre.

euro 2020
Profimedia
Smo v obdobju velikih mednarodnih športnih tekmovanj.

Torej zelo veliko dogajanja za športne navdušence. A eno od prvenstev – končalo se je v nedeljo, 6. junija – je bilo precej zgrešeno. Že tako je to tekmovanje v najbolj neposrečenem terminu od vseh, letos pa še posebej zaradi odsotnosti gledalcev ni vzbudilo skorajda nikakršnega zanimanja, čeprav bi moral biti to na splošno zelo pomemben dogodek. Govorimo o svetovnem prvenstvu (SP) reprezentanc v hokeju na ledu, ki v Sloveniji razen hokejskih igralcev in trenerjev praktično ni zanimalo nikogar, nacionalna televizija pa je po nepotrebnem zapravila denar za prenose iz Latvije. 

Neposrečeno je že to, da je SP v hokeju na ledu na sporedu vsako leto, kar že takoj zmanjša zanimanje ljubiteljev športa, saj nanj ni treba dolgo čakati in ni tiste neučakanosti in prijetnega vznemirjenja, kot na primer pri SP v nogometu, ki je na sporedu le vsaka štiri leta, zanimanje zanj pa je zato ogromno po vsem svetu. Hokejsko svetovno prvenstvo je ob tem vedno v najbolj neposrečenem terminu, ob koncu maja in v začetku junija, ko je vreme že toplo in prijetno, zato ljudi večinoma vleče ven, ne pa že zgodaj pred televizijske sprejemnike. Tekme na svetovnem hokejskem prvenstvu so pogosto na sporedu že zgodaj popoldne, včasih pa že tudi dopoldne. In četudi se ljudje že spravijo zvečer pred televizijske sprejemnike, maja in junija raje gledajo športne dogodke, ki se ob tem času lahko odvijajo zunaj, na prostem. To je tudi čas, ko se v veliko državah končujejo državna nogometna prvenstva, ki seveda pritegnejo neprimerno več zanimanja. 

V tem terminu v Severni Ameriki poteka tudi končnica v najboljši profesionalni hokejski ligi NHL, kar pomeni, da ZDA in Kanada na SP sploh ne pošiljajo svojih najboljših igralcev, ampak kombinirano ekipo mladih neizkušenih profesionalcev in univerzitetnih igralcev, kar drastično zmanjšuje pomen SP. Veste, kolikokrat so do finala v najbolj priljubljenih oddajah na osrednji ameriški športni televiziji ESPN omenili to prvenstvo? Niti enkrat. SP v hokeju na ledu res nujno potrebuje spremembe. 

s-tribune dogajanje tekme hokej nogomet