vestnik

(S TRIBUNE) Porazi so preteklost, zmage so prihodnost

Andrej Bedek, 24. 8. 2019
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Šport

V sezoni 2017/18 si je tekme v 1. SNL v živo ogledalo okoli 212.000 gledalcev, minulo sezono 2018/19 pa več kot 263.000 gledalcev. To je 51 tisoč ljudi več. Kdo je že dvignil povprečje? Kdo je lani prišel v 1. SNL? Povprečje so dvignili Mura in njeni navijači. Se še spomnite invazije novembra lani v prestolnico? Vsaj 2.500 je bilo Prekmurcev, prav tako Prlekov. Skupaj so noreli, ko je po zaostanku z 0 : 2 dvakrat zadel Tomi Horvat. Bil je 23. november 2018. 24. avgusta 2019, to soboto, se lahko zgodovina ponovi. 


Prekmurski nogomet je razcvet doživel z osamosvojitvijo Slovenije, je bil ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom za enega od časopisov jasen Danilo Kacijan, prvi mož murskosoboške nogometne zveze. »Takrat so za nogomet zapravili celo kakšno svojo plačo, marsikatera družina je razpadla zaradi nogometnih strasti, dogajale so se dobre, a tudi slabe stvari, pod črto pa je nogomet v Prekmurju vendarle napredoval,« je slikovito rekel. Še pomnite, kako je za 100 tisoč mark, kar je bilo za leto 1993 preprosto zares noro, iz ljubljanskega AM Cosmosa v Beltince prestopil napadalec Vlado Miloševič?
In ko so se šibila kolena zvezdniškima Olimpiji ali Mariboru, ker sta morala v goste v beltinsko »šumo«? Skoraj vedno so šli domov s polno mrežo, ker jim je stal nasproti dvojec Štefan Škaper in Milan Osterc. Tresla sta kot za stavo, Osterc je kasneje celo končal na televiziji CNN. Bil je 10. november 2001, ko je naš prekmurski/prleški junak zabil imeniten gol Romunom in jih spravil na kolena. Še večji junak bi bil Osterc, če bi v stilu hladnokrvneža izjavil, da je videl, kje stoji vratar Bogdan Stelea in mu je zato namenoma zavrtinčil volej v daljši kot. Napadalec je pač le skromno priznal, da mu je okroglo usnje ušlo čez nogometni čevelj in končalo v mreži. Skromno. Po prekmursko. 

Še pomnite, kako je za 100 tisoč mark, kar je bilo za leto 1993 preprosto zares noro, iz ljubljanskega AM Cosmosa v Beltince prestopil napadalec Vlado Miloševič?


Trma in prekmurska kri tudi zato ženeta zgodbe naprej. Po padcu v prepade in globeli se Beltinci vračajo. Zdaj so v 2. SNL, tudi s kadrom mladcev črno-belih, ki se je kalil v prekmurski prestolnici. Da bi nekoč velika rivala začela skupno pot? To je nekoč bila za slehernega navijača obeh klubov nočna mora, zdaj je resničnost. Vlado Kreslin je sobotno proslavo končal z nastopom skupaj z otroškima zboroma in pesmijo, v kateri je vse mogoče in se vse da. Porazi so preteklost, zmage so prihodnost.

mura beltinci nogomet komentar nafta