vestnik

(S TRIBUNE) Prekmurski derbi poražencev

Rok Šavel, 13. 5. 2022
Aleš Cipot
Pomurska drugoligaša se bosta danes udarila med seboj v predzadnjem krogu druge lige.
Šport

Nogometne lige po Evropi počasi končujejo sezono in tudi v prvem ter drugem kakovostnem razredu tekmovanja pri nas bosta do krajšega predaha, ko bodo na delu predvsem nogometni agenti in športni direktorji, odigrana le še dva kroga.

V prvi ligi lahko aktualni državni prvak v zadnjem krogu pokoplje upanje štajerskega rivala na prvo mesto, a ta ni odvisen zgolj od sebe, saj potrebuje tudi spodrsljaj vodilnega Kopra. Črno-beli imajo četrto mesto zagotovljeno – ob 100-odstotnem izkupičku na obračunih z Olimpijo in Mariborom bodo sezono končali kot tretjeuvrščena ekipa slovenske prve lige. Navijači smo z zanimanjem spremljali sinočnji dvoboj za pokalni naslov med Koprom in Bravom, saj je morebitna zmaga Kopra prinesla Evropo tudi četrtemu na lestvici.

Če bomo lahko Murino sezono glede na drastične spremembe v ekipi ocenili uspešno, si takšne ocene ne bosta zaslužila pomurska drugoligaša, ki se bosta danes udarila med seboj v predzadnjem krogu druge lige. Šlo bo za dvoboj, ki ne bo spremenil ničesar. Nafta, ki že vrsto let gospodari s proračunom na ravni večine prvoligašev, je znova obstala v drugem rangu, Beltinci pa sicer ostajajo drugoligaš, a so ob začetku sezone jasno napovedovali večje ambicije kot le spodnji del razpredelnice s trenerjem Damjanom Gajserjem na čelu. Takšno uvrstitev lani so pred letošnjo sezono ocenili kot slabšo od zadanega cilja, analiza letošnje sezone bi tako lahko bila še bolj kritična.

lendava, nafta, beltinci
Jure Zauneker
Če bomo lahko Murino sezono glede na drastične spremembe v ekipi ocenili uspešno, si takšne ocene ne bosta zaslužila pomurska drugoligaša.

Lendavčani na drugi strani pa so v finišu sezone povsem odpovedali. V zadnjih štirih krogih niso zbrali niti ene točke, za drugouvrščenim Triglavom, prejšnjim klubom trenerja Beltinec, zaostajajo 16 točk, za zmagovalko druge lige Gorico pa gromozanskih 25 točk. Dodatne popestritve prvoligaške druščine s še enim prekmurskim predstavnikom tako vsaj do sezone 2023/24 ne bo. A tudi v naslednji sezoni nima smisla gojiti velikih pričakovanj, saj že nekaj let vrabci na strehi čivkajo, da intimna želja nekaterih morda ni ravno uvrstitev v prvo ligo. Letos naj bi bila sicer le dokončana dolgo pričakovana nogometna akademija v Lendavi, financirana z denarjem madžarske države, kar pomeni, da bo Nafta imela razmere, s kakršnimi se ne bo mogel pohvaliti nobeden slovenski prvoligaš. Pričakovanja privržencev plavih bodo še narasla.

s-tribune prekmurski-derbi nogomet
Kaj zdaj berejo drugi