vestnik

(S TRIBUNE) Publika

Miha Šoštarič, 27. 8. 2020
Aleš Cipot
Med klubi, ki si večji del pogače obetajo prav od prispevka gledalcev, je tudi beltinski.
Šport

V Beltincih bodo od krovne organizacije prejeli 500 evrov kazni, tako kot se je to zgodilo ajdovskemu Primorju, vendar sem prepričan, da so s prodajo vstopnic in pijače v soboto zaslužili več.

Minulo nedeljo se je s finalno tekmo lige prvakov končala klubska nogometna sezona 2019/20. Tri mesece pozneje kot običajno. Iz že znanih razlogov. Evropska nogometna zveza je v pospešenem tempu izvedla končnico tega najelitnejšega tekmovanja, zaznamoval pa jo je nemško-francoski klubski nogomet. V polfinale sta se uvrstili po dve nemški (Bayern, Leipzig) in francoski ekipi (PSG, Lyon), s klopi so jih vodili kar trije nemški trenerji (Flick – Bayern, Tuchel – PSG, Nagelsmann – Leipzig), na koncu pa je zmagal nemški nogomet (Bayern). Spremljali smo vrhunske predstave z obilo nemške discipline, odlične fizične pripravljenosti in številnimi lepimi potezami največjih mojstrov okroglega usnja.

bayern, psg, liga prvakov
Reuters
Slavje po zadnjem sodniškem pisku.

Vodstvu Uefe na čelu z našim Aleksandrom Čeferinom je treba čestitati za odločitev, da se tako liga prvakov kot tudi liga Evropa dokončata s sklepnim turnirjem osmerice. Sistem ene tekme od četrtfinala naprej na nevtralnem terenu je vsekakor priložnost za prihodnje. Manjkala je le publika. Nogomet se igra tudi zaradi navijačev, katerih prispevek je pomemben za zapiranje finančne konstrukcije klubov.

Če v največjih klubih navijači veliko denarja zapravijo ne samo za sezonske vstopnice, ampak tudi za klubske artikle, predvsem drese svojih ljubljencev, je v manjših okoljih, kot so pomurski klubi, vsak evro, ki ga gledalec zapravi za vstopnico in pijačo, pomemben prispevek v klubsko blagajno. Nekateri klubi si prav s prodajo vstopnic in pijače zagotovijo večji del sredstev za preživetje, zato je odločitev, da se tekme igrajo brez gledalcev, za marsikoga že pogubna. V posameznih klubih se že sprašujejo, ali bodo ob takšnem režimu, ko so gledalcem zaprta vrata stadiona, sploh lahko izpeljali sezono, ki se je šele začela, do konca.

Med klubi, ki si večji del pogače obetajo prav od prispevka gledalcev, je tudi beltinski. Zato ni presenetljiva odločitev vodstva kluba, da odpre tribuno za gledalce na sobotni tekmi s ptujsko Dravo. V Beltincih in še nekaterih nogometnih okoljih v Pomurju infrastruktura dovoljuje, da si ob upoštevanju predpisane varnostne razdalje tekme ogleda nekaj sto gledalcev. V Beltincih bodo od krovne organizacije prejeli 500 evrov kazni, tako kot se je to zgodilo ajdovskemu Primorju, vendar sem prepričan, da so s prodajo vstopnic in pijače v soboto zaslužili več.

Zato velja razmisliti o vrnitvi publike na tribune. Vsaj na zunanjih športnih površinah. A so verski obredi, kot je bil minuli na Brezjah s prisotnostjo okoli 3000 ljudi, kaj manj izpostavljeni okužbi z virusom kot nogometne tekme v zelenih športnih parkih?

gledalci športne-prireditve