vestnik

(S TRIBUNE) Še kdaj

Ines Baler, 4. 7. 2022
Niko Časar
Večina tukajšnjih prebivalcev si nedvomno želi, da bi še kdaj pozdravili svetovno znane kolesarje od blizu, kot so jih imeli nazadnje priložnost leta 2018.
Šport

Žal pomurska pokrajina tudi letos ni bila uvrščena v nobeno od petih etap Dirke po Sloveniji.

Ljubitelji kolesarstva lahko od 1. julija mojstre tega športa spet dobre tri tedne spremljamo na sloviti dirki po Franciji, ki je Slovencem v zadnjih dveh letih prinesla toliko zadovoljstva, pa tudi nekaj grenkega priokusa. Iz Slovenije poleg zadnjega zmagovalca in prvega imena svetovnega kolesarstva Tadeja Pogačarja in drugega kolesarja sveta Primoža Rogliča nastopajo še Matej Mohorič, Luka Mezgec in Jan Tratnik. Pogled na lestvico UCI razkriva, da Mohorič zaseda šesto mesto, kar pomeni, da so med prvimi šestimi kolesarji sveta kar trije Slovenci. Vsi štirje omenjeni razen Mezgeca so tudi izpustili državno prvenstvo, ki ga je dobil Kristijan Koren, saj so njihove misli usmerjene na lov za rumeno majico.

tour de france re
Reuters
Ljubitelji kolesarstva bodo od danes mojstre tega športa lahko spet dobre tri tedne spremljali na sloviti dirki po Franciji

Nekaj omenjenih kolesarjev smo lahko nedavno spremljali tudi na dirki po Sloveniji, ki jo je dobil Pogačar. Žal pomurska pokrajina tudi letos ni bila uvrščena v nobeno od petih etap, tako da so se kolesarji našim krajem najbolj približali, ko jih je pot vodila mimo Svete Trojice. Se pa verjetno vsi strinjamo, da bi bilo nadvse lepo, če bi bilo tudi Pomurje vidno v televizijskih prenosih, saj si je dirko po Sloveniji na programu Eurosport ogledalo slabih enajst milijonov gledalcev. Pa pri tem ne izgubljajmo besed, kakšna reklama je bila to za slovensko državo in tukajšnji turizem. 

Ta šport je priljubljen tudi v Pomurju, pokrajina privablja veliko kolesarskih turistov in tudi nekateri mladi športniki prihajajo s tega konca države. Ne nazadnje se je v zadnjih letih razvilo precej kolesarskih povezav, nekatere se še gradijo, in večina tukajšnjih prebivalcev si nedvomno želi, da bi še kdaj pozdravili svetovno znane kolesarje od blizu, kot so jih imeli nazadnje priložnost leta 2018.

Že res, da spektakularnih vzponov v Pomurju ne bi bilo, zagotovo pa dirka po pomurskih cestah ne bi bila nič manj zanimiva. Posnetki neskončnih ravnic, odetih v zelene in rumene barve, in tukajšnjih infrastrukturnih, kulturnih in drugih znamenitosti so privlačni. 

1c9d9028721c7e28fa87b44532ea8188
Niko ÄŒasar
Žal pomurska pokrajina tudi letos ni bila uvrščena v nobeno od petih etap Dirke po Sloveniji.

Se je pa Murska Sobota pred nekaj tedni vpisala na kolesarski zemljevid, kot so zapisali v Kolesarskem klubu Tropovci, ki je bil organizator premierne kolesarske dirke 1. kriterij mesta Murska Sobota. Ljudje ob trasi in množična udeležba so pokazali, da je kolesarstvo doma tudi tu. 

s-tribune dirka-po-sloveniji dirka-po-franciji kolesarstvo