vestnik

(S TRIBUNE) Spektakli z napako

Andrej Bedek, 24. 12. 2020
Loris Cipot
Fazanerija. Slika je simbolična.
Šport

Nogometaši v prvi ligi so dočakali zimski premor, ki bo trajal do začetka januarja, ko se bodo zbrali na dolgih pripravah za spomladansko nadaljevanje sezone. Vodilni Maribor ima po devetnajstih krogih tri točke prednosti pred Olimpijo in je glavni kandidat za naslov državnega prvaka. V igri za vrh lestvice ostajata Mura in novinec v ligi Koper. Marsikoga so razočarali prvaki Celjani. Spomladanski del pretekle sezone in jesenski del aktualne je zaznamovala epidemija, ki je s tribun pregnala gledalce in poskrbela za divji ritem tekem. Nogometnega navijača pa prikovala pred televizijski zaslon.

Že pred 25 leti so elitno nogometno ligo pripeljali v dnevno sobo navijača.

Tabor Sežana – Koper 3 : 4. Celje – Mura 1 : 3. Maribor – Aluminij 2 : 2. Te tekme sem si ogledal minuli konec tedna. Čeprav je Zdenko Verdenik, ki velja za starosto slovenskega žogobrca, v Dnevniku zapisal, da slovenski nogomet jeseni kakovostno ni napredoval, ampak je ostal na isti ravni, kot je bil lani, kar nas po njegovem uvršča med drugo- in tretjerazredno raven evropskega nogometa, sem po ogledu srečanj drugačnega mnenja. Menim, da bi celo Verdenik uvrstil tekme v vsaj zgornji del lestvice nogometnih lig na stari celini, če jim ne bi manjkala še ena bistvena sestavina. Kaj je to? Spodobni televizijski prenosi. Ne s tremi kamerami, kot potekajo zdaj, ampak s sodobno produkcijo in dovršenim studijskim delom.

Spomladanski del pretekle sezone in jesenski del aktualne je zaznamovala epidemija, ki je s tribun pregnala gledalce in poskrbela za divji ritem tekem.

V televizijskih prenosih pa je nujno treba zadržati komentatorja Janka Irgoliča. Nogometni maček namreč govori jezik, ki ga gledalci pred televizijskimi zasloni še najbolje razumejo. To je preprost nogometni jezik. Če bi se legendarni vratar še malenkost bolje oborožil s podatki pred tekmo, bi bil njegov nastop že kičast. Dodajte prenosom še človeka, ki bi pod drobnogled vzel sodnikove odločitve. Predstavljate si, da bi analiziral srečanje med Mariborom in Muro (2 : 1) in sojenje Nejca Kajtazovića. Tekma, ki se je ne bi sramovali niti v avstrijski ali nemški ligi. O prvem zadetku vijoličastih, ko je stranski sodnik spustil že dvignjeno zastavico, in o enajstmetrovki pa bi se govorilo na vseh tamkajšnjih televizijskih kanalih. Tudi zato so Avstrijci in Nemci pred nami. Že pred 25 leti so svojo elitno nogometno ligo pripeljali v dnevno sobo navijača. Mi pa 1. SNL na nacionalno televizijo šele pred dvema letoma. Zato pa imamo spektakle z napako.

nogomet mura 1.snl
Kaj zdaj berejo drugi