vestnik

(S TRIBUNE) Številka 1

Miha Šoštarič, 29. 4. 2022
Aleš Cipot
Le malokdo se zaveda, da je šport izredno pomembna veja gospodarstva. Ne le v bogatih državah, tudi pri nas.
Šport

Le malokdo se zaveda, da je šport izredno pomembna veja gospodarstva. Ne le v bogatih državah, tudi pri nas.

Že res, da šport za svoje delovanje potrebuje pomoč gospodarstva, predvsem v finančni obliki, a so proračuni predvsem nekaterih krovnih športnih organizacij taki, da se jih ne bi sramovale gospodarske družbe. Seveda je v ospredju najpomembnejša postranska stvar na svetu.

V času, ko se oddajajo poslovno-finančna poročila pristojnim institucijam, je svoje poslovanje javnosti predstavila v zadnjih letih verjetno najuspešnejša slovenska športna organizacija – Nogometna zveza Slovenije (NZS). Lani je ustvarila rekordne prihodke v višini 19,53 milijona evrov. V primerjavi z letom 2020 – že res, da je takrat delovanje prizadela pandemija – so bili prihodki višji za kar 59 odstotkov. Rast, ki se je ne bi sramovala prav nobena gospodarska družba. In če so se krovni nogometni organizaciji pri nas povečali prihodki, so se tudi odhodki. Zapravili so 19,3 milijona evrov. Dobrih 11 milijonov evrov je bilo namenjenih za klubska tekmovanja in stroške vseh reprezentanc, 3,5 milijona evrov pa za programe klubov. Sredstva je bilo treba nameniti tudi za evropsko prvenstvo do 21 let, ki ga je gostila naša država, stane pa seveda tudi režija, ki službuje v nogometnem centru Brdo. Številke, ki so fascinantne v luči tega, da je bilo lani v Sloveniji registriranih več kot 60.000 nogometašev in nogometašinj, kar je dobra petina vseh registriranih športnikov v državi.

nzs, skupščina, priznanja in plakete
NZS
Na skupščini NZS so podelili tudi priznanja in plakete.

Vodilni možje zveze načrtujejo, da se prihodki in odhodki letos ne bodo bistveno znižali. Načrtujejo dobrih 18 milijonov evrov. In znova bodo velikega kosa pogače deležni klubi in mladinski programi.

Tudi zaradi tako visokega proračuna, predvsem pa zaradi politike zveze, da se pomaga klubom na različne načine, bo nogomet ostal šport številka 1 v Sloveniji. Morda je res, da rezultati naših klubov in predvsem članske reprezentance niso na zavidljivi ravni, vendar dejstvo, da gre za najbolj pomembno postransko stvar na svetu, tudi pri nas nogomet potiska v ospredje. Tudi zato, ker med športi vleče naprej voz s parametri, pomembnimi za gospodarstvo.

s-tribune nzs mnenje
Kaj zdaj berejo drugi