vestnik

(S tribune) Trening brez igralcev

Damjana Nemeš, 12. 2. 2021
DNTOZ Ljubljana
V sredo je potekala vseslovenska akcija nogometnih trenerjev.
Šport

Odlašanje s sproščanjem organizirane vadbe mlajših selekcij in amaterjev zavira razvoj športa in napredek mladih športnikov, pri čemer noben šport ni izjema.

Nogometnim trenerjem v Sloveniji je prekipelo. Zaradi vladnih ukrepov in omejitev, ki že več mesecev onemogočajo igranje nogometa amaterskim in mladim nogometašem, so se odločili za skupno akcijo, s katero so na miren način odločevalcem v državi sporočili, da imajo dovolj in da si želijo biti slišani. Želijo si čimprejšnje vrnitve na nogometna igrišča, prenašati znanje na mlade nogometaše, ne nazadnje si želijo tudi plačila, saj je mnogim to edini vir dohodka.

znt-maribor, akcija-nogometnih-trenerjev
DNTOZ Ljubljana
V sredo je potekala vseslovenska akcija nogometnih trenerjev.

Združenje nogometnih trenerjev Maribor je ob podpori Zveze nogometnih trenerjev Slovenije k akciji pozvalo svoje člane ter člane drugih slovenskih združenj oziroma društev nogometnih trenerjev. Akciji so se med drugim pridružili tudi v murskosoboškem, ljubljanskem, celjskem, kranjskem in ptujskem društvu. V sredo popoldne so se zbrali na klubskih nogometnih igriščih in sledili navodilu, naj organizirajo »trening brez igralcev«. Vsak trener, ki je moral nositi zaščitno masko, se je postavil na svojo četrtino igrišča in tam pripravil vse potrebno za izvedbo treninga, ob igrišču pa so jih za zaščitno mrežo lahko opazovali igralci.

znt-maribor, akcija-nogometnih-trenerjev
ZNT Maribor
V sredo je potekala vseslovenska akcija nogometnih trenerjev.

Odlašanje s sproščanjem organizirane vadbe mlajših selekcij in amaterjev zavira razvoj športa in napredek mladih športnikov, pri čemer noben šport ni izjema. Na to že nekaj časa opozarjajo številni športni strokovnjaki in trenerji, o tej temi smo obširno pisali tudi v našem mediju. Vendar se zdi, da opozorila trenerjev, ki delajo predvsem z mladimi športniki, vseskozi naletijo na gluha ušesa. Tako kot na mnogih drugih področjih v tej državi, ko je bilo v zraku vprašanje o sproščanju ali zaostrovanju ukrepov, se nam tudi tu poraja vprašanje. Ali je morda virus tako pameten, da izbira med profesionalnimi ter amaterskimi in mladimi športniki? Če sklepamo po odločitvah naših oblastnikov, očitno da. Če pa pogledamo v praksi, se virus očitno lahko prikrade tudi v mehurčke, ki varujejo profesionalne športnike.

znt-maribor, akcija-nogometnih-trenerjev
DNTOZ Ljubljana
V sredo je potekala vseslovenska akcija nogometnih trenerjev.

Zakaj torej takšne nesmiselne razlike? Prepričana sem, da strokovna vodstva klubov in trenerji, ki svoj čas in trud vlagajo v mlade in amaterske športnike, zmorejo pripraviti varna okolja ter v njih v skladu z vsemi ukrepi in omejitvami uspešno izpeljati športne treninge. Vsem je namreč v interesu, da se življenje čim prej vrne v normalne tirnice, kar velja tudi za šport.

ukrepi šport trening-brez-igralcev
Kaj zdaj berejo drugi