vestnik

(S TRIBUNE) V nebo

Damjana Nemeš, 3. 3. 2023
Martin Metelko
V prvem tekmovalnem tednu tega prvenstva se je po nekaterih podatkih skupno zbralo nekaj več kot 27 tisoč obiskovalcev, v štirih dneh smučarskih poletov v Planici leta 2019 pa nekaj več kot 62 tisoč.
Šport

V nedeljo se bo v dolini pod Poncami izteklo dva tedna trajajoče svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023. Dogodek so v Sloveniji (vsaj) njegovi organizatorji označevali za največjega v zgodovini samostojne države. Takšen bi tudi moral biti, saj veljamo za smučarski narod.

Ob skoraj stoletni tradiciji tovrstnih svetovnih prvenstev in prvem v naši državi smo vsi vsaj po tihem pričakovali, da bodo naši športniki osvojili številna najžlahtnejša odličja. Od leta 1991, ko se je začelo slovensko zbiranje medalj na svetovnih prvenstvih v nordijskih disciplinah, so jih nabrali precej, najuspešnejši so bili s kar šestimi prejetimi pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu. Ker so nas tudi v zadnjem obdobju predvsem smučarski skakalci in skakalke razvajali z dobrimi rezultati, je bilo pričakovanje odličnih dosežkov po svoje upravičeno. Nikakor to ne pomeni, da s številom medalj na domačem prvenstvu nismo zadovoljni, že ena je več kot nobena. Res je tudi, da v športu številni dejavniki krojijo pot do zmage. Če se ozremo na smučarske skoke, so to v prvi vrsti vremenske razmere, odločitve in ocene sodnikov in tako naprej. Na vse to tekmovalci, še manj navijači nimajo vpliva.

planica
m24.si
V nedeljo se bo v dolini pod Poncami izteklo dva tedna trajajoče svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023.

A vsaj z mojega laičnega vidika je najbrž lažje tekmovati, če te v živo spodbuja množica obiskovalcev in ti z glasnim navijanjem in vihtenjem slovenskih zastav daje dodaten zagon. Če se spomnimo lanskega svetovnega prvenstva v odbojki, ki je deloma potekalo v Sloveniji, ali evropskega prvenstva v košarki, ki ga je leta 2013 gostila tudi naša država – polne dvorane glasnih navijačev so dajale igralcem krila in včasih je bilo tudi ali predvsem zaradi njih lažje osvojiti kakšno točko ali doseči koš.

Ne pravim, da navijaškega vzdušja na tokratnem svetovnem prvenstvu tekmovalci nimajo. Vendar je to neprimerljivo s planiškim praznikom, ki je za vse več kot le nekaj dni poletov in sklep skakalne sezone. Naj navedem le dve številki. V prvem tekmovalnem tednu tega prvenstva se je po nekaterih podatkih skupno zbralo nekaj več kot 27 tisoč obiskovalcev, v štirih dneh smučarskih poletov v Planici leta 2019 pa nekaj več kot 62 tisoč. Zagotovo dovolj zgovoren podatek za organizatorje, ponudnike gostinskih storitev in prenočišč, ki so cene dvignili v nebo.

s-tribune planica nordijsko-prvenstvo