vestnik

(S TRIBUNE) VAR in njegove sporne odločitve. Kaj čaka nogometaše v 1. SNL?

Ines Baler, 24. 12. 2021
Grega Wernig
Od februarja bodo imeli sodniki na vseh tekmah prve lige Telemach pomoč videotehnologije oziroma sistema VAR.
Šport

Kljub temu da se VAR ponekod uporablja že lep čas, se še vedno dogajajo sporne odločitve, ki razdvajajo javnost, pa tudi sodniške strokovnjake.

Od februarja bodo imeli sodniki na vseh tekmah prve lige Telemach pomoč videotehnologije oziroma sistema VAR. V prvem delu sezone se je ta uporabljal samo na dveh izbranih tekmah na krog, z zagotovitvijo ustreznih razmer in izobraževanjem sodnikov pa se bo to spremenilo, je v začetku tedna napovedal predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović. Pri vsaki stvari so najprej pričakovanja, nato se pokaže realna slika, ostaja pa prostor za izboljšave. VAR naj bi odpravil sodniške napake in prispeval k pravičnejšemu izidu nogometne igre. Pa je res tako? Mnenja so različna, enoznačnega odgovora ni. 



Nogomet je vpeljal digitalizacijo, vendar ta nima le pozitivnih plati. Prekinitve zaradi pregledov situacij so pogosto (pre)dolge, vplivajo na ritem igre, pa tudi na navijačevo spremljanje tekme in njegova čustva. Če si prej ob zadetku tebi ljube ekipe pogledal ob stransko črto, ali je sodnik morebiti dvignil zastavico zaradi prepovedanega položaja, sedaj ob veselju vse pogosteje pomislimo, kaj pa če se bo oglasil VAR. Nikdar ne veš, kdaj se bo na televizijskem zaslonu prikazal zloglasni napis, in če se to zgodi, se do konca ogleda sploh ne upaš veseliti, saj je lahko gol razveljavljen, navdušenje pa splahni. 

var, prva liga
Posnetek zaslona
Nogomet je vpeljal digitalizacijo, vendar ta nima le pozitivnih plati.

Kljub temu da se VAR ponekod uporablja že lep čas, se še vedno dogajajo sporne odločitve, ki razdvajajo javnost, pa tudi sodniške strokovnjake. Eden takih primerov je s tekme zadnjega kroga angleške elitne lige med Tottenhamom in Liverpoolom. Zgodila sta se dva podobna prekrška, ob prvem je sodnik igralcu ene ekipe pokazal rumeni karton, ne da bi pogledal posnetek, drugega je po uporabi sistema VAR izključil. 

V tujih prvenstvih, kjer videotehnologijo uporabljajo že sezono ali dve, se delajo tudi statistike, iz katerih je razvidno, kolikokrat so odločitve VAR-a neki ekipi koristile in kolikrat škodovale. Če si želimo pravičnejših tekem, je potrebnih še kar nekaj izboljšav, pa tudi izobraževanj, da bo videotehnologija delila manj kot zdaj. Toda kot vse verjetno tudi pri VAR-u to pride s prakso in pretečenim časom.

var nzs prva-liga-telemach