vestnik

(S TRIBUNE) Velika napaka

Miha Šoštarič, 26. 7. 2020
Jure Zauneker
Slika je simbolična.
Šport

Lahko je biti general po bitki, toda na to, da centralizacija nogometnih lig ne bo prinesla nič dobrega, sem pred dobrim letom prav na tem mestu, v Vestnikovi športni kolumni, opozoril in pozval odgovorne, naj o tem dejanju dobro premislijo

Racionalizacija lig oz. ustanovitev dveh namesto prejšnjih štirih tretjih državnih nogometnih lig je bila velika napaka, ki bo imela dolgoročne posledice. Predvsem za pomurski nogomet.

Pomurje je najbolj nogometna regija v državi. Skorajda vsaka vas ima svoj klub. Ob pritoku tujega kapitala sta soboški in lendavski klub znova konkurenčna najboljšim, na pota stare slave pa se vztrajno vrača tudi beltinski. Poleg bojev na najvišjem državnem nivoju je pomurska nogometna javnost spremljala tudi tekme v tretjeligaški konkurenci, saj so vzhodno skupino tega tekmovanja kar nekaj let tvorili le klubi iz soboške in lendavske nogometne zveze. Vsak konec tedna so bili tako lokalni derbiji, ki so polnili klubske proračune. Klubi so bili zadovoljni, morda so si želeli le, da bi bili sodniški stroški nižji. Nikakor namreč niso sprejeli dejstva, da marsikateri igralec tretjeligaškega kluba ves mesec ni prejel toliko nadomestila za treninge in potne stroške ter morebitno nagrado ob zmagi, kot je glavni sodnik dobil za slabi dve uri piskanja na posamezni tekmi.

Klubske blagajne so presahnile, ob tem pa je svoje naredila »koronakriza«, ki omejuje obisk tekem in siromaši gospodarstvo, od katerega šport živi.

Dobro utečeno tekmovanje je čez noč postalo tekmovanje, ki pomurskih klubov ne zanima več. Krovna organizacija je v vzhodno tretjeligaško tekmovanje vključila klube do Trojan, kar se je izkazalo za povsem zgrešeno. Vsaj kar se pomurskih klubov tiče. Že po uvodni sezoni nimajo več interesa nastopati v takšnem tekmovanju. Stroški, predvsem s potovanji, so se bistveno povečali, tudi obisk na tekmah je bil porazen. Klubske blagajne so presahnile, ob tem pa je svoje naredila »koronakriza«, ki omejuje obisk tekem in siromaši gospodarstvo, od katerega šport živi.

Tretja liga je čez noč postala tekmovanje, ki pomurskih klubov ne zanima več. 

Tretjeligaško tekmovanje bo tako v novi sezoni brez pomurskih klubov, ti pa bodo znova igrali v skupni pomurski ligi. Kljub temu da se vračajo stari dobri sosedski derbiji, gre za rang nižje tekmovanje od tretje lige. Verjamem, da bodo igralci še naprej kakovostno trenirali in prikazali zavidljiv nogomet, vendar bodo težko v tem rangu tekmovanja znova zanimivi prvoligašem. Želimo si lahko le, da bodo imeli denarja v Murski Soboti, Lendavi in Beltincih večno dovolj ter da bodo uspešno vzgajali lasten kader. Ne smemo pozabiti, da so nogometna okolja v omenjenih krajih v preteklosti že pogorela do tal. Takšen scenarij pa bi bil ob vseh navedenih dejstvih za pomurski nogomet poguben.

nogomet komentar
Kaj zdaj berejo drugi