vestnik

(S TRIBUNE) Veliki

Ines Baler, 18. 2. 2022
Reuters
Slovenska reprezentanca na otvoritvi pekinških iger.
Šport

Imena slovenskih športnikov na olimpijskih igrah v Pekingu so močno odmevala v svetovni športni javnosti. Pet dni pred koncem iger so imeli olimpijci v žepu sedem medalj, dve zlati, tri srebrne in dve bronasti.

To Slovenijo uvršča na visoko, 14. mesto po številu zbranih medalj. V Pekingu skupno nastopa 91 držav. Gostiteljica Kitajska, ki šteje nekaj čez 1,4 milijarde prebivalcev, je v boj poslala 174 športnikov, zagotovili pa so si le pet medalj več od dežele na sončni strani Alp. 


Da bodo slovenske smučarske skakalke velike favoritinje, smo vedeli vsi, ugibalo se je le, katera bo v najboljši dnevni formi. Toda kdo je pomislil, da bo ena od najbolj svetlečih zvezd na olimpijskem nebu Peter Prevc? Da bo osvojil dve ekipni medalji in bo za pol točke prikrajšan za posamično? Vendar mu je uspelo prav to. Po vseh težavah in iskanju prave, zmagovalne forme, ki ga je krasila pred kakšnimi petimi sezonami, se je zbral v najprimernejšem trenutku. Kot eden izkušenejših je bil mlajšim članom ekipe tudi zgled, pravi poveljnik, ki je Timija Zajca, Uršo Bogataj in Niko Križnar ter potem ob Zajcu še brata Ceneta in Lovra Kosa popeljal na stopničke po medalje.  

olimpijske1 Profimedia
Profimedia
Slovenski junaki zimskih OI Peking 2022

S predstavami v Pekingu je Prevc postal najuspešnejši slovenski športnik na zimskih olimpijskih igrah. Pred osmimi leti je v Sočiju prav tako zbral dve odličji in je sedaj pri štirih. Pomembno je bilo zdržati vse pritiske, za kar je priznal, da ni bilo lahko. »Gor po naletu sem lovil srce, ki je skakalo sem in tja.« 

Eno lepših zgodb je spisala še deskarka Gloria Kotnik. Zaradi izgorelosti je vmes prekinila športno pot, postala mama, po dveh letih pa se vrnila v šport in na svojih četrtih olimpijskih igrah dosegla, o čemer sanja vsak športnik. Tudi Žan Kranjec je po ne preveč uspešni sezoni v svetovnem pokalu dokazal, da še obvlada vijuganje med veleslalomskimi vratci. Tako kot Tim Mastnak, ki si je v paralelnem veleslalomu v deskarski preizkušnji prav tako priboril srebro.

Vse te sanjske vožnje in skoki si zaslužijo globok poklon in čustveno iskrico ob vrnitvi v domovino. Zato bi bilo res neumestno, če bi policisti preiskovali sprejeme olimpijcev v domačih krajih, ko so jih prišli pozdravit sorodniki, prijatelji, sosedi. Pa je menda šlo le za »dezinformacijo«. Škoda le, da razmere ne dovoljujejo množičnega sprejema, ampak le virtualno različico. 

s-tribune slovenski-olimpijci peking