vestnik

(S TRIBUNE) Vrnite šal Štefanu

Tomo Köleš, 15. 8. 2021
Matej Fišer
Po zmagi v prvenstvu je nekdo okrog vratu spomenika narodnega heroja Štefana Kovača pri Gledališču Park zavezal črno-beli šal.
Šport

To je bila odlična ideja. Mestna občina Murska Sobota je pred enim mesecem v sodelovanju z Nogometno šolo Mura in navijaško skupino Black Gringos na nekaterih vpadnicah v mesto in v središču izobesila črno-bele zastave, ki so v prvi vrsti opominjale na zgodovinski uspeh črno-belih.

Bilo jih je kar 150. »Ne zgodi se ravno vsak dan in ne vsako leto, da klub iz tvojega mesta osvoji naslov državnega prvaka. Zato smo menili, da bi bilo lepo postaviti nekaj, kar bi izražalo naše veselje in ponos nad takim dosežkom,« je dejal soboški podžupan Zoran Hoblaj. 

murska-sobota, slovenska-ulica, nš-mura
Nina Klement
Izobešenih je bilo 150 zastav.

Pravilno. Ne samo da črno-bele zastave spominjajo domače prebivalce na največji uspeh najbolj priljubljenega pomurskega kluba, ampak impresionirajo tudi privržence in moštva, ki pridejo v Mursko Soboto pogledat oziroma igrat evropsko tekmo z Muro, in jih opominjajo, da so prišli v nogometno »noro« mesto, v katerem imajo ljudje do svojega kluba prav poseben, strasten odnos. Enako velja tudi za vse tujce in turiste, ki pridejo sem ali se samo peljejo skozi. 

Po zmagi v prvenstvu je nekdo okrog vratu spomenika narodnega heroja Štefana Kovača pri Gledališču Park zavezal črno-beli šal, nekdo je na hrbtno stran kažipotov v krožišču pri Zvezdi napisal #1 Mura, občina pa je na pločniku pri križišču Slovenske in Ulice Staneta Rozmana postavila še cvetlični aranžma, ki oblikuje besedo Mura in ima še črno-belo tablo z grbom NŠ Mura. Mesto je zares dihalo šampionski zrak. 

nš-mura, napis, cvetlična-korita
Timotej Milanov
Napis Mura krasi središče Murske Sobote.

Črno-bele zastave so izginile le ob soboškem občinskem prazniku, ko so jih za kratko zamenjale zeleno-bele zastave. Čeprav bi lahko tudi v tem obdobju visele oboje, izmenjaje na vsakem drugem drogu ali kandelabru. Ampak nič ne de, črno-bele zastave so se kmalu vrnile, vendar ne več v takšnem številu kot prej, in še danes plapolajo. In vse to bi moralo ostati za vedno, da ne rečemo za večno.   

mura, ludogorec
Aleš Cipot
Menda so nekateri navijači Maribora in Olimpije enkrat v nočni akciji skušali ukrasti črno-bele zastave, a so jim Gringosi to še pravočasno preprečili. Te zastave so namreč svetinja. Kakor je tudi črno-beli šal.

A pred nekaj tedni je najprej izginil napis s kažipotov, še kakšen dan prej pa tudi šal z vratu Štefana Kovača. Ne glede na to, kdo je za to odgovoren, bi morali to čim prej popraviti oziroma spraviti v prejšnje stanje. Isti napis se lahko znova napiše in šal znova zaveže okrog Štefanovega vratu. Ker takšnih spomin(k)ov se ne dotika. Menda so nekateri navijači Maribora in Olimpije enkrat v nočni akciji skušali ukrasti črno-bele zastave, a so jim Gringosi to še pravočasno preprečili. Te zastave so namreč svetinja. Kakor je tudi črno-beli šal. 

In, mimogrede, Mura, če in ko boš znova državni prvak, ne pozabi organizirati parade po mestu. Tudi to se spodobi za zgodovino. 

s-tribune tomo-koleš nogomet nogometna-šola-mura zastave