vestnik

(S tribune) Vrnitev

Damjana Nemeš, 19. 9. 2021
Reuters
Liga prvakov.
Šport

Po nekaj mesecih premora lahko od torka spet spremljamo najprestižnejše evropsko klubsko tekmovanje, ligo prvakov. Pot do finala, ki bo prihodnje leto maja v Sankt Peterburgu, bo za vseh 32 sodelujočih klubov, ki se jim je uspelo uvrstiti v skupinski del tekmovanja, dolga in zahtevna.

Kot je to običajno, si bodo klubi skušali najprej zagotoviti prvo in drugo mesto v skupini ter se tako prebiti v izločilne boje oziroma šestnajstino finala, sledijo preboji v osmino finala, četrtfinale in polfinale ter na koncu še finale. Ekipi, ki se bosta uvrstili tja, bosta morali odigrati šest tekem v skupinskem delu, nato pa še po dve tekmi v vsakem od izločilnih bojev, kar do sklepnega dejanja pomeni štirinajst tekem.

Klubi se v skupinski del lige prvakov niso uvrstili po naključju. Za ta uspeh so morali biti vse tekmovalno leto v svojih domačih prvenstvih boljši od drugih, tisti, ki so se v skupinski del uvrstili skozi kvalifikacijsko sito, pa so morali svoje nogometno znanje pokazati na še nekaj dodatnih tekmah. Vložek je velik, kakor tudi končna nagrada, ki poleg prestižnega naslova najboljšega v Evropi v klubsko blagajno kane kar nekaj milijonov. Zato ni čudno, da si vsi klubi prizadevajo biti na koncu najboljši, zato skušajo imeti v svojih vrstah nogometaše, ki so v tistem trenutku najbolj vroči in lahko s svojim nogometnim znanjem največ pripomorejo k uspehu ekipe.

liga prvakov
vszi
Liga prvakov.

V želji po zmagi v ligi prvakov je bila letošnja poletna tržnica prestopov ena najbolj vznemirljivih v zadnjih letih, postregla je s številnimi presenečenji oziroma nepričakovanimi odhodi in prihodi nogometašev. Najbolj zagotovo odmevata prestopa po mnenju številnih najboljših nogometašev sveta, Lionela Messija iz Barcelone v Paris Saint-Germain in Cristiana Ronalda iz Juventusa v Manchester United, kamor se je vrnil po dvanajstih letih. Oba kluba, tako francoski kot angleški, si obupno želita naslov prvaka, zato za nakupe nogometašev in sestavo zvezdniške ekipe ne skoparita s svojimi milijoni.

fuzbal
splet
Nogometna žoga

Žal pa le milijoni za nakupe zvezdnikov niso dovolj za dosego cilja. Če je namreč celotna ekipa podrejena enemu ali nekaterim igralcem in si milo rečeno mora prizadevati za izboljšanje njihovih osebnih rekordov, uspeha velikokrat ni. Konec koncev je nogomet ekipna igra, ki na vsaki tekmi zahteva najboljše od vseh enajstih v posameznem moštvu.

s-tribune premislek vrnitev
Kaj zdaj berejo drugi