vestnik

(S TRIBUNE) Zmeda in stihija

Tomo Köleš, 16. 10. 2020
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Šport

V tej rubriki smo že pisali o (ne)smiselnosti tega, da so nekateri prostovoljni športni delavci v trenutnih razmerah zaradi covida-19 morali postati pravi zdravstveni delavci in malodane zdravniki. Zdaj pa se lahko upravičeno vprašamo, ali ima vse skupaj sploh še tekmovalni smisel. Vsaj v nekaterih športnih panogah. 


Vsak dan namreč izvemo za športnike v Sloveniji, Evropi in po svetu, ki morajo zaradi pozitivnega testa na koronavirus v karanteno. Včasih jih je več, včasih so okužene skoraj celotne ekipe. Zato so nekatera srečanja preložena ali odpovedana, na lestvicah je vse večja zmeda, saj imajo nekateri klubi v istem časovnem obdobju odigrane tri tekme, drugi že pet ali šest, moštva pa so prepuščena vse večji stihiji. Vprašanje je, kdaj bodo ta odpovedana srečanja sploh odigrana. Tako mora človek ob pogledu na lestvico kar dodobra razmisliti, katera ekipa je pravzaprav v boljšem položaju. Takšno stanje je kar nekaj časa vladalo v prvi slovenski rokometni ligi, medtem se je že začelo tekmovanje tudi v drugi slovenski rokometni ligi, čeprav gre za izrazito kontaktni šport. Vsi vemo, da bo tudi tu prej ali slej kakšen igralec pozitiven na testu. Tako kot je bil nedavno pozitiven en igralec košarkarskega kluba Cedevita Olimpija, zaradi karantene celotnega moštva niso mogli odigrati tekme z nasprotnikom iz Turčije in je bila ta registrirana z 20 : 0 za Turke.

Če bo šlo tako naprej, bodo športniki igrali tekme z maskami. Nekateri so jih že. 

Jasno je, da gre vsaka ekipa pred tekmo na testiranje, ampak kot pravijo mnogi trenerji, med njimi tudi strateg Nogometne šole Mura Ante Šimundža, je to »loterija.« Rezultat testa nekega igralca je lahko danes popoldne še negativen, jutri pa bo ob vnovičnem testiranju že pozitiven. Muri se je že dvakrat v tej sezoni zgodilo, da so bili nekateri njeni igralci pozitivni, nič krivi Nino Kouter je zaradi tega izgubil celo reprezentančne nastope. Zmedo povečujeta še slovenska vlada in Nogometna zveza Slovenije s precej nejasnimi in nasprotujočimi si priporočili o tem, ali so gledalci lahko na tekmah ali ne. Verjetno so v teh razmerah še najbolje naredile pomurske lige malega nogometa, ki so svoja tekmovanja enostavno prekinile, dokler se stanje ne bo izboljšalo. Ker drugače lahko pridemo do absurda, ki se je že zgodil na dvoboju ekip prve španske rokometne lige, da so igralci celotno tekmo odigrali z maskami. To pa nima več nobene zveze s športom.

komentar koronavirus maske
Kaj zdaj berejo drugi