vestnik

(Anketa med športnimi delavci in funkcionarji) Ste za konec prvenstva ali nadaljevanje? #5

Vestnik.si, 15. 4. 2020
Aleš Cipot
Če bi se ravenska liga lahko nadaljevala najkasneje 1. junija, bi se lahko prvenstvo odigralo do konca.
Šport

Naša anketa, v kateri smo športne funkcionarje in delavce spraševali, ali naj se ligaško prvenstvo v njihovi športni panogi konča ali nadaljuje in po kakšnem sistemu, je doživela velik odmev, tako da smo dobili še nekaj izjav, ki jih bomo še objavili v naslednjih dneh. Tokrat objavljamo mnenje Simona Detellbacha, ki je v dvojni funkciji.

Je namreč generalni sekretar Slovenske malonogometne zveze (SMZ), pod okriljem katere poteka državno prvenstvo v ligi Ena, in podpredsednik Zveze klubov malega nogometa v ravenski ligi. 

»Glede ravenske lige odkrito povedano v vodstvu ne pripravljamo različnih scenarijev, ker je stanje tako negotovo, da je to nesmiselno. Ko bo stanje takšno, da bi se dalo nadaljevati, bomo organizirali izredno skupščino in se odločili skupaj s klubi. Vse pomembne odločitve v naši zvezi malega nogometa smo do zdaj sprejemali na skupščinah in po navadi s konsenzom – dogovorom. Moje osebno mišljenje je, da bi bilo nadaljevati smiselno, če bi lahko začeli najkasneje 1. junija. V dveh mesecih smo sposobni izvesti 13 igralnih krogov. Naslednjo sezono bi lahko začeli tudi malo kasneje, da bi končali letošnjo. Obstajajo tudi druge možnosti, taka oblika nadaljevanja tekmovanja na primer, kot smo jo poskusno izpeljali pred dvema sezonama (zgornja in spodnja skupina), ali kaj podobnega. Če do konca avgusta ne bi mogli dokončati aktualne sezone, bom predlagal, da se prvenstvo razveljavi in za to sezono ne bomo imeli prvaka. Jeseni bi začeli novo sezono. Upam, da zadeva ne bo vplivala še na naslednjo sezono. Mogoče bomo lahko odigrali samo sklepne turnirje in tako dobili vsaj pokalne prvake za to sezono. V naši zvezi imamo samo eno ligo v članski kategoriji in eno ligo v veteranski. Tako nimamo težav glede izpada v nižji rang ali napredovanja v višji rang tekmovanja,« razmišlja Detellbach.

99b895a8b19a8dc642f9e87053029916
Jure Zauneker
Simon Detellbach.

»V ligi Ena bi morali odigrati le tekme na izločanje (četrtfinale, polfinale in finale), torej pet tekmovalnih dni. V vodstvu zveze smo se pogovarjali o možnostih in ne vidimo pretirane skrbi, če bi se dalo nadaljevati tekmovanje vsaj v sredini junija. Zelo realna je tudi možnost, da se celoten spomladanski del odigra na eni lokaciji in v enem dnevu, to bi bil sklepni turnir vseh osmih četrtfinalistov. Če se tekmovanje zaradi izrednega stanja ne bi moglo končati do septembra, se bo sezona razveljavila, saj prvaka na podlagi samo jesenskih izidov ni mogoče razglasiti,« pa pojasnjuje stanje v vseslovenski ligi malega nogometa.


Če ne bi bilo epidemije, bi se po tekmovalnem koledarju prvenstvo v ravenski ligi za člane moralo nadaljevati 14. in 15. marca, za veterane pa 28. marca. Sklepni turnir za člane bi moral biti 20. in 21. junija, za veterane pa 13. ali 14. junija. Prvenstvo v ligi Ena pa bi se v normalnih razmerah moralo nadaljevati 9. in 23. aprila. V minuli sezoni je bilo prvak te lige moštvo ŠD Arko Ključarovci, finale pa je bil odigran pri Svetem Juriju ob Ščavnici. 

a8cbf03fb686f92c62a77e9ed68b8dc0
Tomo Köleš
Bomo letos sploh še lahko doživeli podobne prizore, kot je bil na lanskem finalu lige Ena pri Sv. Juriju ob Ščavnici?

anketa konec nadaljevanje prvenstvo simon detellbach