vestnik

Samo Mura lahko napolni Stožice

Tomo Köleš, 23. 11. 2018
Sašo Bizjak
Tako hitro gre to: še lani je tresel mreže v drugi ligi, letos pa še pred premorom prve lige že na očeh oglednikov iz tujine: Rok Sirk.
Šport

Kar osemnajst avtobusov iz Murske Sobote, nešteto kombiniranih in osebnih vozil, masovni prihod iz drugih krajev Slovenije, 10 tisoč gledalcev na osrednjem državnem stadionu ... Dvoboj za naslov prvaka? 

Ne, samo tekma 17. kroga med Olimpijo in Muro. A armada zvestih navijačev črno-belih, dobre igre Sobočanov in Ljubljančanov, najboljša strelca v obeh klubih ter praznovanje 30-letnice navijačev zelenih Green Dragonsov so okoliščine, ki so poskrbele za to, da je današnje srečanje drugouvrščene Olimpije (32 točk) in tretjeuvrščene Mure (22) postalo športni in kulturološki fenomen Slovenije.



Že samo iz Murske Sobote oz. Prekmurja naj bi se v Ljubljano odpravilo blizu 2000 privržencev črno-belih (odhod avtobusov bo ob 16. uri izpred BTC-ja), manjše organizirane skupine pristašev Mure pa so že napovedale prihod iz Kočevja, Kranja, Nove Gorice, Slovenskih Konjic in drugih krajev naše države. Če k temu prištejemo še številne Prekmurce oz. Pomurce, ki živijo v prestolnici, lahko pridemo do zaključka, da bo Muro v Stožicah podpiralo blizu 4000 njenih privržencev, kar bo prav gotovo rekord za gostujoče slovenske ekipe v Ljubljani.

7d3ebcfbc73b02e1e6c3cad20323b1b2
Aleš Cipot
Navijači Mure so pripadnosti svojemu klubu dali nov, doslej še nesluten nivo.


Tudi Ljubljančani so pokupili že najmanj 7600 vstopnic, tako da bo na osrednjem centralnem stadionu zbranih najverjetneje okrog 11 tisoč gledalcev. In to na tekmi, ki pravzaprav ne odloča še o ničemer, kar je res neverjetno.
Posebno pozornost bo vzbudil dvoboj najboljših strelcev lige, obeh Rokov, Olimpijinega Kronavetra in Murinega Sirka, ki sta doslej mrežo zatresla po desetkrat. A Sirk je bolj učinkovit iz igre (samo en gol iz enajstmetrovke) in ravno zato ga bodo danes spremljali celo ogledniki iz Anglije, Nemčije in Italije, kakor piše časnik Ekipa.


Dokončno pravico do nastopa pa je dobil tudi Armin Ćerimagić, nova okrepitev Mure, in morda ga bomo v odsotnosti poškodovanega Luke Bobičanca (res škoda, da Bobi ne bo igral na takšnem spektaklu) zvečer vsaj za nekaj minut videli na zelenici Stožic. Kakor koli že, že zdaj je jasno, da je zmagal nogomet skupaj z navijači Mure in Olimpije.


Jutri ob 21. uri bo v Buenos Airesu povratna tekma finala južnoameriške Lige prvakov, Copa Libertadores, kjer se bosta udarila stara mestna rivala River Plate in Boca Juniors (prva tekma 2 : 2). Zadnji trening Boce si je ogledalo kar 50 tisoč navijačev, več jih niso spustili na stadion, tako da lahko v šali povemo, da je tista evforija podobna tej slovenski pred srečanjem zmajev in črno-belih (danes ob 20.15, spremljajte skupaj z nami).
Torej River in Boca, še malo počakajta, najprej sta na vrsti Olimpija in Mura.

6fbc5a0f4c154e01a68c406329d5046d
Carl Recine
Če bi bil zdaj v Sloveniji, bi prav gotovo tudi on prišel na derbi Olimpije in Mure: Diego Maradona.

nogomet olimpija mura evforija
Kaj zdaj berejo drugi