vestnik

(FOTO) Mura premagala Maribor in spet vodi na lestvici

Vestnik.si, 29. 10. 2020
Aleš Cipot
Mura : Maribor
Šport

V 9. krogu PLTS sta se v severovzhodnem slovenskem derbiju v Fazaneriji merila Mura in Maribor. Tekma je bila pomembna tudi zato, ker je zmagovalec dvoboja skočil na vrh lestvice.

Začetna postava Mure: Obradović, Šturm, Lovrić, Karničnik, Kous, Horvat, Kozar kap., Maroša, Bobičanec, Kouter, Žižek. Trener: Ante Šimundža. Pri Muri izmed standardnih v zadnjih krogih manjka kaznovani Jan Gorenc.

Začetna postava Maribora:  Jug, Pihler, Mitrović, Peričić, Milec kap., Klinar, Vrhovec, Repas, Požeg Vancaš, Kronaveter, Mešanović. Trener: Mauro Camoranesi. Manjkajo Matko, Martinović, Cretu in Uskoković. 

Srečanje sodi Dragoslav Perić iz Kranja. 

1: Začetek tekme.

2: Maribor takoj nevaren. Strel Vrhovca mimo vrat.

13: Strel Repasa v naročje Obradovića. Maribor pritiska, Mura se doslej samo brani.

17: Diagonalni strel Klinarja mimo vrat. Maribor do zdaj boljši nasprotnik.

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor

22: GOOOL 1 : 0 Nino Kouter! Povsem proti pričakovanju glede na videno zadetek Mure ob prvem strelu na vrata. Bobičanec je podal z leve strani, do strela z glavo pa se je prebil Kouter in ob bližnji vratnici premagal Juga. Četrti gol Koutra v tem prvenstvu.

28: Rumeni karton Šturm zaradi "bodychecka" nad Požegom Vancašem pred kazenskim prostorom. Iz prostega strela Kronaveter zadeva samo živi zid.

30: Kakšna priložnost za Muro! Po slabi podaji Milca do svojega vratarja je do žoge prišel Žižek in že preigral Juga, njegov strel pa je zaustavila vratnica. 

33: Po izvrstni podaji Karničnika si je strel priigral Horvat, vendar je sprožil naravnost v Juga. Na drugi strani je bil povsem prost Maroša.

34: Rumeni karton Kozar zaradi prekrška nad Repasom. 

38: Odlično merjena "bomba" Kozarja z daljave, vendar se je z reakcijo izkazal Jug. 

45: Minuta dodatka.

45 + 1: Nevaren strel Vrhovca, a preko vrat.

45 + 1: Konec prvega polčasa. 1 : 0.

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor

Spet se je izkazala stara nogometna zakonitost, da zadetki povsem spremenijo potek srečanja. Do Koutrovega gola je bil Maribor dosti boljši, po zadetku pa je bila precej nevarnejša Mura, ki je zadela še vratnico.

"Razen zadetka in vratnice Mure smo bili mi veliko boljši nasprotnik. Moramo realizirati priložnosti, ki jih imamo," je dejal Rudi Požeg Vancaš. "Zadetek nam je dal dodatno energijo. Moramo nadaljevati v tem tempu in biti zbrani in čvrsti v obrambi ter izkoristiti protinapade. V začetku smo zanalašč prepustili igro Mariboru, ker vemo, kako napadalno igra, vendar imamo mi svoj način, kako se mu zoperstaviti," pa je povedal Nino Kouter, ki je spet pretekel največ kilometrov (6,7). Posest žoge: Mura 33%, Maribor 67%.

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor

46: Začetek drugega polčasa.

58: Strel Bobičanca po tleh z velike razdalje, vendar s premalo moči, tako da Jug ni imel nobenih težav.

60: Prvi menjavi na tekmi in pri Muri: Filipović namesto Horvata in K. Cipot namesto Žižka.

64: Nevaren strel Milca pod prečnik, Obradović izbija v kot.

65: Po izvrstni podaji Filipovića trije igralci Mure v protinapadu, vendar je Maroša na koncu preveč okleval in preigraval, tako da je velika priložnost splavala po vodi. 

67: Dvojna menjava pri Mariboru: Tavares namesto Kronavetra in Mlakar namesto Mešanovića.

73: Rumeni karton Vrhovec zaradi udarca Cipota.

76: Menjava pri Muri: Brkić namesto Maroše. Menjava tudi pri Mariboru: Dervišević namesto Vrhovca.

80: Rumeni karton za Brkića, ki je za dres vlekel Tavaresa.

82: Menjava pri Mariboru: Bajde namesto Požega Vancaša.

83: Rumeni karton Kous zaradi prekrška nad Repasom.

84: Lepa akcija Brkić - Filipović - Cipot, slednji pa na koncu ni najbolje zadel žoge in Jug jo je lahko v padcu ulovil.

87: Enajstmetrovka za Muro! Peričić je napačno podal žogo, do katere je prišel Kouter in zaposlil Cipota, tega pa je v kazenskem prostoru na tla spravil Dervišević, ki je dobil tudi rdeči karton.

88: GOOOOL 2 : 0 Luka Bobičanec! Uspešno realizirana enajstmetrovka. Jug se je sicer dotaknil žoge, a je bil strel tako močan, da se je odbila v mrežo.

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor

89: Menjava pri Muri: Travner namesto Bobičanca.

90: Tri minute dodatka.

93: Konec tekme. 2 : 0.

Mura je znova potrdila še eno nogometno zakonitost: ni pomembna posest žoge, ampak število zadetkov. Mura je udarila dvakrat, in to ob pravem času, taktično pa je tokrat Šimundža povsem prelisičil nasprotnega trenerja, v tem primeru Camoranesija, ki še vedno ostaja brez zmage v dvobojih s soboškim trenerjem. Še ena pomembna statistika, ki jo je dobila Mura, so streli v okvir vrat: 7 : 2, tako da je bila pravzaprav dosti bolj nevarna. Posest žoge: Mura 32%, Maribor 68%. Prav neverjetno pa je razmerje kotov: Mura 0, Maribor 8! 

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor

"Dobro smo začeli, potem pa smo dobili ta en zadetek, ki nas je spravil iz tira. Mislim, da si Mura ni zaslužila zmage, vendar moramo v prihodnje bolj odločno prihajati do priložnosti in jih realizirati ter ne dobivati brezveznih golov," je po tekmi dejal Jan Repas.

"To je pomemba zmaga za nas. Trpeli smo, še posebej v drugem polčasu, vendar če pogledamo natančneje, v drugem delu nismo dopustili Mariboru nobene prave priložnosti. Spet smo prvi, ampak bolj pomembno je, da smo spet našli pravi ekipni duh in značaj. V ponedeljek nas že čaka nova tekma in upamo na novo zmago," je povedal kapetan Mure Alen Kozar. 

"Nisem zadovoljen z izidom, sem pa zadovoljen z našo igro. Večinoma smo jo nadzorovali, a ta prvi zadetek nam je pokvaril načrte. Takšen je pač nogomet: včasih igraš slabo, pa zadevaš, včasih pa igraš dobro, pa nikakor ne uspeš spraviti žogo v mrežo," niti ni bil preveč razočaran po tekmi trener Maribora Mauro Camoranesi.

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor

"Težka tekma in prigarana zmaga proti prestižnemu nasprotniku. Najbolj me veseli, da so moji igralci spet pokazali pravi pristop, bojevitost, delavnost in požrtvovalnost. To, da smo spet prvi, je nepomembno, ker je še komaj četrtina prvenstva za nami. Glavno je, da smo znova našli elemente, ki so nas krasili v začetku sezone, samo z njimi pa bomo spet prišli tudi do želene forme," pa je menil strateg Mure Ante Šimundža. 

Mura je s 17 točkami znova na vrhu lestvice, v ponedeljek pa bo gostila Celje. 

nogomet mura maribor prva-liga