vestnik

Šimundža: "Komaj čakamo, da se tekma začne"

Vestnik.si, 8. 9. 2020
Jure Zauneker
Ante Šimundža
Šport

Vsi "Muraši" so bili na testu za koronavirus negativni. Tekma z estonsko ekipo Nömme Kalju v ligi Evropa v četrtek ob 19.30 - Maruško potuje v Budimpešto, Bobi vseeno ostaja doma. Estonci bodo najverjetneje igrali tudi z nekaterimi svojimi mladinci.

Na medijskem srečanju z novinarji na soboškem stadionu Fazanerija sta svoje misli pred tekmo Mure v ligi Evropa z estonsko ekipo Nömme Kalju razkrila trener Ante Šimundža in igralec Žan Karničnik. A najprej je najpomembnejšo novico sporočil medijski predstavnik Mure Stanko Prelec: "Vsi potniki iz NŠ Mura za Budimpešto so bili na testu za covid-19 negativni, tako da z naše strani ni nobenih zadržkov, da ne bi v sredo zjutraj z mariborskega letališča odpotovali v prestolnico Madžarske."

Žan Karničnik je vesel, da se končno lahko posveti samemu dvoboju: "Mi nimamo vpliva na vse to, kar se je dogajalo s prvotnim terminom tekme. Moramo se pač prilagoditi na takšne razmere. Morda nam je tisto potovanje v Talin takrat vzelo nekaj moči in potrpežljivosti, ampak na srečo je bilo srečanje zdaj prestavljeno na ta četrtek. Pripravili smo se na ta dvoboj kot takrat in ga bomo vzeli zelo resno. Vemo, kaj prinaša zmaga v ligi Evropa in tudi kakšnega nasprotnika lahko dobimo."

medijski-termin, nš-mura, nomme-kalju, liga-evropa
Aleš Cipot
Žan Karničnik: "Zavedamo se, kaj vse prinaša zmaga v ligi Evropa."

Verjetno niste mogli spregledati, kaj se dogaja v taboru estonskega nasprotnika, ki bo zaradi nekaterih dosedanjih okužb igralcev prve ekipe delno nastopila tudi z mladinci. A zaradi tega podcenjevanja z vaše strani najbrž ne bo, kar je lahko v Evropi usodno, kar smo že videli na primeru Maribora.

"Mislim, da se vsi igralci zavedamo, kaj nam prinaša Evropa in kaj prinaša klubu, saj so tu finančna zagotovila zelo visoka in veliko pomenijo za njegovo nadaljnje poslovanje. Tekmo moramo zato vzeti povsem resno ne glede na to, s kakšno ekipo bo igral nasprotnik."

Koliko sta ta prvenstveni premor in odpoved prve tekme z Estonci pomagali pri boljšem spoznavanju tekmeca?

"Takoj po tisti odpovedani tekmi smo se skoncentrirali na domače prvenstvo. Doslej nas je treniralo nekoliko manj, ker smo imeli reprezentante iz naših vrst in še niti nismo dorekli, kako in kaj, vendar se bomo danes in jutri še ustrezno pripravili na evropsko tekmo in potem šli po zmago." 

Kakšno je bilo olajšanje po tem, ko ste zvedeli, da so bili vsi testi negativni?

"V bistvu smo vsi nestrpno pričakovali, da bomo vsi negativni, ker vemo, kaj se nam je že zgodilo. Zdaj z naše strani ni več nobenih zadržkov, vse smo naredili, kot je treba, zato upamo, da se bo sedaj tekma odigrala."

Potem ko je Mura zaradi odpovedi tekme izgubila dva dneva, je v prvenstveni tekmi s sežanskim Taborom pokazala dober obraz, kar pomeni, da ta ekipa črno-belih ima neko psihično stabilnost.

"Mislim, da rastemo iz leta v leto. Letos smo zelo dobro začeli prvenstvo z dvema zmagama in menim, da je to lepa popotnica za evropsko tekmo. Razplet pa bo prineslo dogajanje na igrišču."

medijski-termin, nš-mura, nomme-kalju, liga-evropa
Aleš Cipot
Ante Šimundža: "Zanima me samo dogajanje na igrišču."

Ante Šimundža je potrdil, da je bilo pred evropsko tekmo pomembno tudi to, da so reprezentanti iz Mure v izbranih vrstah zapustili zelo dober vtis.

"Pred reprezentančno tekmo sem se pogovarjal s selektorjem in ga zaprosil, da če se vzame igralec iz slovenske lige oziroma iz našega kluba, da naj ne bo samo številka, ampak da lahko nekaj prispeva slovenski reprezentanci. In mislim, da je Nino Kouter s svojim pristopom in igro upravičil to, da lahko nekaj da slovenski izbrani vrsti. Seveda je treba to nadgrajevati in dopolnjevati, vendar menim, da je to pot in pokazatelj, da lahko tudi v slovenski ligi najdemo igralce kalibra za slovensko reprezentanco." 

Končno je evropska tekma znova pred vrati.

"Bilo je kar veliko olajšanje, ko smo zvedeli, da smo vsi negativni. Ker to testiranje je kot neka loterija, saj lahko vidimo pri športnikih po Evropi, da so lahko danes negativni, jutri pa pozitivni."

Ste v teh dodatnih prostih dnevih bolj spoznali dogajanje v estonskem taboru? Koliko spremljate dogajanje pri njih?

"Jaz spremljam samo dogajanje na igrišču. To, kar sem vedel o njih, sem si pogledal še enkrat oziroma se še naprej pripravljamo na njihov način igre in napadanja. Vse kar je ob robu igrišča, pa ni naša stvar. Naša stvar je, da se maksimalno pripravimo na tekmo in nasprotnika ter da skušamo biti v tej eni tekmi boljši tekmec."  

Kako tudi svoje varovance odvrniti od tega, da jih to dogajanje ob igrišču preveč ne zavede?

"Za to ni potrebe, ker se o tem sploh nismo pogovarjali. Od začetka reprezentančnega premora smo delali na tem, da mlajši in novi igralci čim prej spoznajo naše zahteve, potem pa smo fokus preobrnili na nasprotnika skupaj s povratniki iz reprezentance, ki so zelo dobro zastopali naše barve v različnih selekcijah. Fokus je bil zdaj samo na četrtkovo tekmo. Nikoli ni bilo sploh govora o tem, kaj bo, če bo."

Ste v pričakovanju te tekme enako nestrpni kot ste bili v pričakovanju negativnih testov? 

"Komaj čakamo, da se tekma začne. V Estoniji sem bil zelo vesel, ko sem ob dokončni odpovedi srečanja videl razočaranje na obrazih športnega dela naše ekipe. Vsi smo bili razočarani, saj smo vsi komaj čakali to evropsko tekmo. Bil sem vesel, ko sem videl, kako smo vsi željni dokazovanja na evropskem prizorišču. To je tista spodbuda, ki si jo želim. To, da komaj čakamo, da pritečemo na igrišče in začnemo igrati tekmo, je v vsakem primeru zelo dobro."

Kakšno je stanje v igralskem kadru? Bosta Matic Maruško in Luka Bobičanec lahko nastopila?

"Matic bo odpotoval v Budimpešto, Luka pa zaradi te svoje karantene fizično ni na ravni, ki si jo želim, in bi z njegovim odhodom preveč tvegali. Za Maruška pa verjamem, da bo na treningih kos maksimalnim naporom, in če bo njegovo telo pozitivno odgovorilo na to, bo lahko kandidiral za nastop v Budimpešti."

Dvoboj Nömme Kalju - NŠ Mura se bo začel v četrtek ob 19.30 na stadionu Ferenca Zsusze v prestolnici Madžarske, kjer svoje domače tekme igra Ujpest FC. Prenos srečanja bo na kanalu Sportklub.

medijski-termin nš-mura nomme-kalju liga-evropa