vestnik

Šimundža: "Izredno stresna tekma za oba trenerja"

Tomo Köleš, 21. 7. 2019
Aleš Cipot
Šport

Na novinarski konferenci po tekmi Mure in Brava sta svoje videnje srečanja podala oba stratega, Ante Šimundža in Dejan Grabić, ki sta dvoboj in sedem zadetkov doživela malo drugače kot gledalci.

Dejan Grabić: "Čestitke Anteju in Muri, ki je zasluženo zmagala. Mi smo bili veseli takega ambienta. Upam, da bo takih tekem čim več. Kar se tiče naše ekipe, pa moram povedati, da smo do neke mere uresničili naš načrt igre, se pravi visoko pritisniti na zadnje vrste Mure, jasno s tveganjem, da smo zadaj puščali veliko prostora. Mislim, da smo bili v tem dobri, vendar nam je v ključnih trenutkih malce zmanjkalo zbranosti, čeprav je bilo vse skupaj predvidljivo. Vedeli smo, da ima Mure dobre predložke in strelce z razdalje, pa smo vseeno dobili dva evrogola ravno v trenutkih, ko smo pritiskali. Vendar je Mura imela tekmo ves čas pod nadzorom. Mi smo dali vse od sebe, zato sem zadovoljen s tem, kar sem videl."


Ante Šimundža: "To je bila izredno stresna tekma za oba trenerja. Rezultat 4 : 3 ni ravno običajen v nogometu, je pa za gledalce zelo zanimiv. Mi smo že v prvem polčasu uspeli spreobrniti izid in v drugem polčasu še zadeti za 3 : 1. Glede nas in same ideje, ki jo imamo, sem zelo nezadovoljen s prikazom naše tekmovalnosti. Prejeli smo zadetka ne na način, da bi si nasprotnik ustvaril priložnosti, ampak iz naših čistih napak. To moramo do naslednje tekme popraviti. Zadovoljen sem s tremi točkami in zelo zadovoljen s preklopom iz evropskega tekmovanja v državno prvenstvo. Pristop je bil vrhunski in borben, imeli smo svoj princip, ampak še enkrat ponavljam, tekmovalnost je tista, s katero nisem bil zadovoljen."

V prejšnji sezoni vam po zaostanku nikoli ni uspelo zmagati, v tej pa že v prvem domačem srečanju preobrat in tri točke.
Ante Šimundža: "Vedeli smo, da je Bravo takšna ekipa, ki želi igrati nogomet, in da ima svoje principe, ki jim sledi. Želeli smo poiskati kakšne luknje in smo delali veliko na tem, da bi imeli dobre predložke in udarce. V tem segmentu smo bili enostavno dobri. Da smo že v prvem polčasu spreobrnili izid in potem še v drugem polčasu zadeli, je prav gotovo korak naprej. Smo pa potem prelahko pustili nasprotniku, da je prišel do treh golov."

Kje vidite razlog za toliko prejetih zadetkov?
Ante Šimundža: "V tekmovalnosti, ki smo jo izgubili. Želimo si igrati, želimo se nadigravati, ne razmišljamo pa o sebi. Ne razmišljamo o tem, da je prvenstvo maraton, ne pa ena sama tekma. Prvenstvo je maraton, v katerem moraš priti v ritem delavnosti, borbenosti in zbranosti v zadnji liniji ali fazi obrambe, saj si le tako lahko uspešen na dolgi rok."



Takšne tekme s sedmimi zadetki in preobrati privabljajo gledalce na stadione. Kakšno pa je mnenje stroke o takšnih srečanjih?
Dejan Grabić: "Za naju z Antejem to ni okej. Seveda ne moreš biti zadovoljen, če ekipa dobi toliko golov. A za mene je bila ta tekma verjetno manj stresna, ker smo prišli v Mursko Soboto neobremenjeni. Mura je morala zmagati, ker je kvalitetnejša, ima tradicijo in je igrala pred svojimi navijači. Za nas pa ni bilo tako stresno, ker smo bili sproščeni. Če bi bila Mura v popolnejši zasedbi, bi verjetno še bolj izkoristila luknje, ki smo jih puščali. Večkrat smo v zadnji vrsti puščali dvoboje ena na ena, dva na dva ali tri na tri, vendar smo s takim tveganjem namensko šli v tekmo. Zato moram spet pohvaliti svoje fante. Mi bomo iskali točke proti drugim nasprotnikom in to morda na drugačen način."
Ante Šimundža: "Izgubil sem kar nekaj živcev. Kot pravi Dejan, naše stanje ni idealno in takšno, kakršnega bi si želeli. Res je, da smo tokrat malce spremenili postavo, morda naredili za koga presenečenje v napadu, ampak ne glede na to smo tako dolgo skupaj in tako dolgo delamo te zadeve, da je bilo enostavno premalo razmišljanja o tem, kako in kaj si želimo. Strinjam se z Dejanom v tem, da smo bili mi tokrat favoriti, pošteno povedano. Odkar smo od lanske sezone v prvi ligi, smo bili zdaj prvič favoriti na tekmi. Imeli smo te izkušnje, kako je biti nov v prvi ligi, kako nov prvoligaš nastopa v elitni ligi. Tega smo bili deležni v minuli sezoni in to smo izkoristili. Vendar ni bil problem v dojemanju, da smo favoriti, ampak samo v tem, kako speljati tekmo. Če imaš vodstvo s 3 : 1 in pelješ vodo na svoj mlin, ni treba iti v tveganje z nasprotnikom. To smo že doživeli v prejšnji sezoni. Res je sedaj nekaj novih igralcev in nekaj novih zadev, ampak vseeno ne smeš priti v takšno situacijo, da po takšnem vodstvu na koncu nevarno visiš."

039a65b97567264a59cc39b7cca903b7
Robert Balen
Dejan Grabić: "Za nas je bila tekma malce manj stresna, ker smo v Mursko Soboto prišli neobremenjeni."



Zdravstveni karton je dolg. Bo kdo od sedaj poškodovanih nared za dvoboj z Mariborom 3. avgusta? (tekma 3. kroga med Domžalami in Muro je preložena na september, op. p.)
Ante Šimundža: "Lorbek, Kouter in Ćerimagić še ne, če mislite na te. Tudi če jim bo zdravniška služba dala zeleno luč, bodo komaj začeli s procesom treninga. Tako da je zadeva na daljši rok za njih zaključena. Bomo pa verjetno uredili papirje za Brkića in Mulića, tako da bomo z njima avtomatično dobili širino v kadru."

Je bil Bobičanec zamenjan zaradi poškodbe ali česa drugega?
Ante Šimundža: "Gleženj. Zvil si je gleženj. Tudi sam nisem natančno vedel, kaj je. Ampak enostavno ga je pri udarcu bolel gleženj na stojni nogi. Vendar mislim, da ni nič resnejšega, zato verjamem, da bo do tekme z Mariborom že nared."

8f17ca01d9138cd2a434b93fc4b8d049
Loris Cipot
Luka Bobičanec bo najverjetneje že nared do tekme z Mariborom.


Aleš Cipot
Ante Šimundža: "Zadovoljen sem s pristopom, borbenostjo in preklopom iz evropskega tekmovanja v državno prvenstvo, nisem pa zadovoljen s tekmovalnostjo, ki smo jo izgubili."
nogomet novinarska konferenca mura bravo Ante Šimundža dejan grabić prva liga 2019/2020