vestnik

Škendija je bolj albanska kot makedonska ekipa, privrženci so izjemno fanatični

Tomo Köleš, 6. 7. 2021
Arhiv
Navijači Škendije veljajo za izjemno fanatične in vročekrvne.
Šport

Čeprav je KF Škendija prvak Makedonije, gre bolj za albansko kot makedonsko ekipo. Klub so ustanovili etnični Albanci

Tekmec Mure v 1. krogu kvalifikacij za ligo prvakov je klub KF (Klubi Futbollistik) Škendija, ki je aktualni prvak prve makedonske lige. Škendija je v bistvu albanski klub, ki so ga leta 1979 v mestu Tetovo ustanovili etnični Albanci, zanj pa navijajo predvsem Makedonci albanskega rodu. Klub je bil pred 41 leti ustanovljen predvsem zato, da bi lahko tudi Albanci, ki so živeli v Jugoslaviji, navijali za svoje moštvo. Škendija je v sezoni 2010/11 prvič postala prvak Makedonije, nato pa si je šampionski naslov priborila še trikrat v zadnjih štirih letih. 

Barvi kluba sta rdeča in črna, tekme doma igra na stadionu Ecolog Arena, ki lahko sprejme do 15 tisoč gledalcev. Vendar bodo tekmo z Muro igrali v Skopju na stadionu Toše Proeski national arena. A ne glede na to bodo prav navijači Škendije največja ovira za nogometaše Mure, saj veljajo za izjemno fanatične in vročekrvne. Najhujše rivalstvo v prvi makedonski ligi je med Škendijo in Teteksom, ki je ravno tako iz Tetova, zanj pa navijajo etnični Makedonci. Ko se pomerita ta kluba, je na stadionu in okrog njega vedno veliko policistov. Tudi med Vardarjem iz Skopja in Škendijo vlada tako hudo rivalstvo, da zaradi izgredov v prejšnjih letih policija ne spusti več navijačev Škendije na Vardarjev stadion. 

skopje, trening, nš-mura
Aleš Cipot
Tekmo z Muro bo Škendija igrala v Skopju na stadionu Toše Proeski national arena.

Ibraimi, Vručina, Ferenčina in Brdarić

Privrženci Škendije se imenujejo Ballistet. Ime je povzeto iz albanskega gibanja Balli Kombetar (Narodna fronta) med drugo svetovno vojno, tako da bi ime Ballistet lahko prevedli kot »simpatizerji Narodne fronte«. Že iz tega se vidi, da so najbolj vroči navijači Škendije goreči zagovorniki albanskega nacionalizma in so ponosni na svojo albansko dediščino. Na začetku vsake domače tekme Škendije zapojejo albansko nacionalno himno. 

Trenutno je v moštvu Škendije največ makedonskih nogometašev albanskega rodu, nekaj je tudi etničnih Makedoncev in Albancev, ima pa tudi igralce iz Kosova, Hrvaške, Slovaške in Brazilije. Trener je Albanec Ernest Gjoka. Med nam najbolj znanimi nogometaši, ki so v zadnjih desetletjih igrali za Škendijo, sta Agim Ibraimi, nekdanji član Maribora, Nafte in Olimpije, ter Hrvat Bojan Vručina, med najbolj znanimi trenerji pa nekdanji hrvaško-kosovski nogometaš Ardian Kozniku, nekdanji hrvaško-ameriški igralec Roy Ferenčina in nekdanji nemški nogometaš hrvaškega rodu Thomas Brdarić. Ko je bila Škendija pred slabimi desetimi leti v finančnih težavah, sta se kampanji zbiranja sredstev pridružila tudi albanski reprezentant Lorik Cana in švicarski reprezentant albanskega rodu Xherdan Shaqiri. 


nš-mura škendija kvalifikacije liga-prvakov