vestnik

Slovenke brez Mateje Zver minimalno izgubile v Rusiji

Vestnik.si, 24. 10. 2020
Osebni arhiv
Slovenke so brez Mateje Zver izgubile v Moskvi z Rusijo 1 : 0.
Šport

Slovenska ženska reprezentanca, v kateri je bilo tudi pet igralk iz ŽNK Nona Pomurje, manjkala pa je Mateja Zver, je v Moskvi izgubila z Rusijo z 1 : 0 in si tako najverjetneje zapravila možnosti za končno drugo mesto.

Slovenke so se z Rusinjami pomerile na igrišču z umetno travo v Sapsan Areni v Moskvi, kjer svoje tekme igra tudi ženski nogometni klub Lokomotiv Moskva. Trenerka Elena Fomina je tudi selektorica Rusije, v reprezentanci pa so bile tokrat skoraj vse igralke, razen štirih, iz njenega kluba. Rusinje, ki so bile na lestvici pred tem krogom kvalifikacij za EP 2022 druge z 12 točkami iz šestih tekem, so imele tako veliko prednost domačega terena, na stadionu pa so se lahko zbrali tudi gledalci. 
Slovenke so bile na lestvici tretje prav tako z 12 točkami, vendar s tekmo več, zato so potrebovale zmago z najmanj dvema zadetkoma prednosti, da bi lahko z drugega mesta spravile Rusinje. Vendar so že nastopile oslabljene, saj je zaradi angine manjkala izkušena standardna kapetanka Mateja Zver. A ne glede na to so naše reprezentantke predvsem v prvem polčasu pokazale dobro in pogumno igro, v kateri pa je največkrat zmanjkala tista zadnja natančna podaja. Lahko bi tudi povedle v 30. minuti, ko je po izvrstnem predložku Lare Prašnikar z levega boka z glavo lepo streljala visoka Pamela Begić, a je ruska vratarka Elizaveta Shcherbakova v zadnjem hipu instinktivno z roko izbila žogo za malenkost mimo vratnice. 
V drugem polčasu so bolj pritisnile gostiteljice, kar se jim je obrestovalo v 74. minuti, ko je z leve strani v kazenski prostor podala Margarita Chernomyrdina, Nelly Korovkina pa se je otresla svoje čuvajke Špele Rozmarič in iz bližine pospravila žogo v mrežo. To je bil, kot se je izkazalo na koncu, tudi zmagoviti zadetek.
Poleg Rozmaričeve so v slovenski reprezentanci iz ŽNK Nona Pomurje v prvi postavi nastopile še Kaja Korošec, Špela Kolbl in Lana Golob, v drugem polčasu pa je v igro vstopila še Sara Makovec. Slovenke zdaj še čakata dve tekmi z Estonijo.

Ob porazih z Rusijo (tudi v Sloveniji so Rusinje zmagale z 1 : 0) imajo sicer še zmagi proti Kosovu (5 : 0, 3 : 0), zmagi proti Turčiji (6 : 1, 3 : 1) ter poraza proti Nizozemski (2 : 4, 1 : 4). Na evropsko prvenstvo se neposredno uvrstijo vse zmagovalke devetih skupin in po tri najboljše drugouvrščene ekipe. Šesterica preostalih drugouvrščenih reprezentanc bo nastopila v dodatnih kvalifikacijah.

Rusija - Slovenija 1 : 0 (0 : 0)

Sapsan Arena Moskva, sodnica: Jana Adamkova (Češka). Strelka: Korovkina (74). Rumeni kartoni: Yakovleva, Bespalikova; Eržen, Rozmarič.

Rusija: Shcherbak, Kozhnikova, Abdullina, N.Mashina, Smirnova, Samoylova, Mashkova, Belomyttseva, Fedorova (Chernomyrdina, 57), Yakovleva (Bespalikova, 46), Korovkina. Selektorica: Elena Fomina.
Slovenija: Meršnik, Golob, Agrež, Rozmarič, Korošec, Čonč, Prašnikar, Predanič (Makovec, 73), Kolbl (Kuštrin, 90), Eržen, Begić. Selektor: Borut Jarc.

Aleš Cipot
Reprezentantki Špela Kolbl in Kaja Korošec tokrat nista imeli razloga za veselje.
slovenija rusija moskva ženske
Kaj zdaj berejo drugi