vestnik

(VIDEO) Slovenska bakla bo obiskala tudi pomurske kraje

Vestnik, 21. 4. 2021
Olimpijski komite Slovenije
Danes se začenja projekt Slovenska bakla.
Šport

Danes se bo na Ravnah na Koroškem pričelo potovanje slovenske bakle, med 23. junijem in 2. julijem bo obiskala tudi pomurske občine.

Slovenska bakla bo pod okriljem nekdanje judoistke in ambasadorke Slovenske bakle Urške Žolnir Jugovar obiskala vseh 212 slovenskih občin, prav tako se bo povezala z zamejskimi kraji v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem. "S prebujeno jekleno voljo in opolnomočena s pozitivno energijo vseh nosilcev bakle in njenih navijačev bo navdihovala olimpijsko reprezentanco Slovenije Tokio 2020 v njihovih predstavah in prizadevanjih za osvajanje vrhunskih dosežkov na 32. olimpijskih igrah nove dobe," pravijo na Olimpijskem komiteju Slovenije, kjer še poudarjajo, da želijo s potovanjem bakle širiti vrednote olimpizma, povezovati ljudi, prebujati jekleno voljo in navdihovati. 

Danes se bo zgodilo rojstvo bakle, v jeklarni SIJ Metal na Ravnah na Koroškem. Petra Majdič ji bo simbolično vdihnila jekleno voljo. Formalen začetek poti bo 3. maja, ko bodo odtečeni prvi kilometri z baklo v občini Bovec. Do 23. julija pa bo obiskala vse slovenske občine. 

slovenska bakla, olimpijske igre
Olimpijski komite Slovenije
Urška Žolnir je ambasadorka Slovenske bakle.

Ambasadorka bakle se veseli, da bo v prihajajočih tednih spoznala marsikateri skriti kotiček Slovenije. "Ponosna sem, da sem ambasadorka te bakle, in seveda bom prisotna na nekaterih lokacijah. Pozivam vse, da se nam pridružijo, če ne drugače, pa vsaj virtualno. Saj skupaj zmoremo in skupaj rastemo." Cilj Olimpijskega komiteja je vključiti čim več mladih in vrhunskih športnikov in športnikov navdušencev kot nosilce plemenice. "Vsak korak šteje. Skupaj ustvarjamo mozaik vseslovenskega olimpizma. Imamo olimpijske sanje. Uresničujmo jih skupaj," pozivajo. 

Slovenska bakla je izdelana iz nerjavnega jekla in bukovega lesa. Oblika in izbor materialov sta prepletena z močno simboliko: reciklirano nerjavno jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti ter bukov les kot simbol modrosti in samozavesti. Plamenico zaključuje krona v silhueti Triglava. Ročaj iz bukovega lesa objema pet olimpijskih krogov, simbolov povezovanja. Plamen v kroni širi svetlobo, simbol upanja. Izdelala jo je Skupina SIJ - Slovenska industrija jekla. 

Olimpijski komite Slovenije
Pot slovenske bakle.
olimpijske-igre slovenska-bakla potovanje pomurje