vestnik

Spektakularna predstava brez zmagovalca  

Tomo Köleš, 28. 4. 2019
Aleš Cipot
Matej Jug je bil proti koncu drugega polčasa v središču pozornosti.
Šport

Mura in Maribor sta v šestem medsebojnem obračunu te sezone pokazala vse, kar lahko nogomet ponudi: štiri zadetke, rdeča kartona, enajstmetrovko in razburljivost do konca tekme.    

Mura – Maribor 2 : 2 (1 : 1)



Mestni stadion Fazanerija Murska Sobota, 4800 gledalcev, sodnik: Matej Jug (Tolmin).
Strelci: 0 : 1 Bošković (20, a. g.), 1 : 1 Sirk (35, 11m), 1 : 2 Vrhovec (49), 2 : 2 Sirk (58).
MURA: Obradović, Karničnik (Kous, 83), Bošković, Maruško kap., Pucko, Kouter, Lorbek, Horvat, Ćerimagić, Šušnjara (Bobičanec, 80), Sirk (Maroša, 86).
MARIBOR: Pirić, Milec, Rajčević, Ivković, Kolmanič, Cretu, Dervišević, Vrhovec (Pihler, 75), Mlakar (Tavares, 88), Zahović, Hotić (Vršič, 69).
Rumeni kartoni: Kouter, Ćerimagić; Mlakar, Pihler.
Rdeča kartona: Pihler (85), Vršič (90).


Nogometaši Mure in Maribora so se v Fazaneriji pomerili že šestič v tej sezoni, po sredinem povratnem pokalnem dvoboju še zadnjič v tem prvenstvu. In kljub precej premešanima postavama za konec pustili najbolj razburljivo in dinamično predstavo, ki je poskrbela za dramo vse do zaključnega žvižga sodnika Mateja Juga, ki je v drugem polčasu pokazal rdeča kartona igralcema Maribora.


A vijoličasti so bili boljši v začetku srečanja. Plod njihove dominacije je bil prvi zadetek, ko je po dolgi podaji Amirja Derviševića proti Janu Mlakarju žogo z glavo prek svojega vratarja Matka Obradovića v lastno mrežo poslal Aleksander Bošković, ki je bil še minulo sredo strelec zadetka za Muro v pokalnem spopadu. Po pol ure igre je domača ekipa postajala vse bolj nevarna. Tako je v 35. minuti s strelom z bele pike izenačil Rok Sirk, potem ko je po predložku Nina Kouterja v svojem kazenskem prostoru z roko igral Martin Milec.


Maribor, ki v prvih 45 minutah pravzaprav ni streljal niti enkrat v okvir vrat Mure, je v drugem delu znova hitro povedel. Po predložku Milca z desne strani je z diagonalnim strelom z glavo zadel Blaž Vrhovec. A po prejetem golu se je Mura hitro pobrala in po pravem obleganju vrat Maribora izenačila slabih deset minut pozneje. Po predložku Žana Karničnika je Nik Lorbek zadel prečnik, odbito žogo je Milec poslal v vratnico, odbitek pa Sirk iz bližine v mrežo. To je bil trinajsti zadetek v sezoni za novopečenega očeta. Še pred to akcijo je izjemno z razdalje meril Lorbek, a se je Kenan Pirić izkazal z odlično obrambo.
Do zaključka srečanja so gostitelji pritiskali proti vratom, vijoličasti pa le prežali na protinapade. V zadnjih desetih minutah je bila posest žoge 77 : 23 za Muro. K temu sta pripomogli tudi dve izključitvi na gostujoči strani. Rezervist Aleks Pihler je bil na igrišču le deset minut, saj si je zaradi ostrega prekrška in udarca s komolcem prislužil dva rumena in rdeči karton, enaka kazen pa je neposredno doletela še enega rezervista, Dareta Vršiča, junaka pokalnega obračuna, ki pa naj bi tokrat pohodil Žigo Kousa, ko je ta bil na tleh. Mura si je tako na vse kriplje prizadevala za vse tri točke, a izjemni strel Klemna Pucka je v sodnikovem dodatku izbil Pirić.


"Bili smo bližje zmagi", je po tekmi menil sicer drugače vedno skromni Matic Maruško, tokratni kapetan črno-belih. "Nisem zadovoljen s točko, zato ker smo proti zahtevnemu nasprotniku dvakrat vodili, po vodstvu pa nam je manjkalo preciznosti. Želeli smo biti prelepi, preveč atraktivni, to pa proti takšnemu nasprotniku ne gre. O rdečih kartonih imam po ogledu posnetka svoje mnenje, kakor ga imate vsi, ki ste ga videli. Močno bom pogrešal Pihlerja in Vršiča v sredo, saj sem računal ravno na njiju," je razkril trener Maribora Darko Milanič. "Spektakularna predstava in evropska tekma v izjemnem vzdušju. Mislim, da nogomet ne more pokazati več, kot je danes. Mi smo sicer začeli preveč zadržano in prestrašeno v prvih 25 minutah, a bolj ko se je tekma odvijala, vse boljši in nevarnejši smo postajali. Tako da sem s te strani zadovoljen z vsemi igralci. Po dvakratnem zaostanku so dvakrat izenačili in pokazali, da imajo pravi značaj, "pa je pohvalil svoje varovance strateg Mure Ante Šimundža.
Malo manj pohval pa si zaslužijo nekateri navijači. Še pred tekmo je skupina Viol v središču Murske Sobote razbijala na terasi lokala in odvrgla pirotehnična sredstva, bakle so poletele na igrišče tudi med srečanjem, na obeh straneh žal spet ni šlo brez spodbujanja sovražnosti, "vroče" pa je bilo tudi po tekmi.





nogomet prva liga mura maribor 2 : 2 29. krog