vestnik

Spopad "ranjenih", ki bi moral biti derbi

Vestnik.si, 5. 7. 2020
Aleš Cipot
Maribor : Mura.
Šport

Maribor in Mura se v 31. krogu PLTS od 20.15 dalje merita v Ljudskem vrtu. A severovzhodni derbi tokrat ni ravno pravi derbi.

Razlog za to je v zadnjih predstavah obeh klubov in njun položaj na lestvici. Maribor je bil pred to tekmo šele tretji s 55 točkami, Mura pa peta s 47 točkami. Vijoličasti so nazadnje izgubili pomemben derbi za naslov z Olimpijo, v Ljubljani je bilo 1 : 0, zato je tokratni spopad z Muro morda še njihova zadnja priložnost, da ostanejo resni kandidati v boju za vrh. 

Na drugi strani so črno-beli, ki so navduševali z učinkovitostjo takoj po premoru, v zadnjih krogih v prvenstvu padli v mini krizo. Obe tekmi (Bravo, Domžale) so izgubili z minimalnim porazom in tako že dvakrat zapravili priložnost, da bi na lestvici prehiteli četrti Aluminij. Pravzaprav sta tako Maribor kot Mura izgubila na podoben način: imela sta več priložnosti, a ni bilo nikogar, ki bi se izkazal z natančnostjo. In tako je sledila kazen. V nogometu namreč še vedno največ veljajo zadetki, ne pa kup zgrešenih priložnosti. 

Vprašanje je, kako motivirani so lahko sploh Sobočani. Evropsko vozovnico že imajo, boj za sam vrh so že zapravili, skrbi za obstanek nimajo, njihovo peto mesto pa je točkovno precej oddaljeno od spodnjega dela lestvice. Do konca prvenstva ni več daleč. 

mura, maribor
Aleš Cipot
Koga bo žoga bolj ubogala?

Ravno zato je motivirani Maribor tokrat bolj nevaren za Muro kot kdajkoli prej. Čeprav so črno-beli že večkrat doslej namučili Štajerce in v Ljudskem vrtu še niso izgubili (zmagali pa tudi ne), pa jih vse od vstopa v prvo ligo muči pomembna pomanjkljivost: kadar prvi prejmejo zadetek, enostavno niso sposobni spreobrniti poteka. Le tu pa tam so se dokopali do remija. Če pa zadenejo prvi, so lahko za vsakega izjemno nevarni, kajti to je potem igra, ki jim najbolj ustreza.

Kdo nas bo presenetil tokrat? V obeh klubih bodo v polni sestavi, tekmo rivalov, kot sta Maribor in Mura, pa enostavno ne more soditi nihče drug kot Damir Skomina iz Kopra. Spremljajte z nami! 

e6e72df31ad0a499f6d9b49107e4747f
Aleš Cipot
Damir Skomina.

nogomet maribor-mura 31.-krog 2020