vestnik

(S TRIBUNE) Srce (ne) bije za Slovenijo

Rok Šavel, 15. 10. 2021
Martin Metelko
Vsaj štirinajst let bo minilo, da bomo Slovenijo gledali na velikem tekmovanju. Če se bo uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo leta 2024 v Nemčiji.
Šport

Slovenska nogometna reprezentanca je s porazom na tekmi z Rusijo izgubila že vse možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Katarju.

Naši fantje bodo novo priložnost za nastop na velikem tekmovanju, nazadnje smo jih lahko gledali leta 2010 na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, iskali v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2024 v Nemčiji. Josip Iličić Jojo, strelec edinega zadetka v solidno napolnjenem Ljudskem vrtu, ki je kljub pomanjkanju organiziranega navijanja in bojkotu navijaških skupin Viole in Green Dragons spominjal na zlate čase, bo leta 2024 star 36 let. Žan Karničnik, ki je z dvojno podajo z Iličićem začel učbeniško akcijo, po kateri je Jojo poskrbel za nekaj upanja na preobrat, pa bo dopolnil 30 let.


Osebno sem velik ljubitelj nogometa, a priznam, da me zadnja leta tekme slovenske reprezentance ne pritegnejo preveč. Odraščal sem ob uspehih zlate generacije z Zlatkom Zahovićem na čelu, ko se je zdelo, da celotna Slovenija diha z reprezentanco. Morda je to le pretirana nostalgija, a dejstvo je, da tega zanosa že dolgo ni čutiti med ljudmi. Dejavnikov je gotovo več. Od pomanjkanja uspehov do spodletelih poskusov zveze pri iskanju pravega moža za selektorsko vlogo in sestavljanju ustreznega igralskega mozaika. Verjetno smo tudi postali nekoliko prezahtevni do naših fantov, preveč pa je tudi tako imenovanih »kavč selektorjev«, ki natančno vedo, kaj je narobe, kdo bi moral igrati in kako.


Ne glede na vse moram povedati, da me je zelo razveselila novica o vpoklicu Karničnika v reprezentanco. Gre za izredno marljivega, vsestranskega igralca, ki je nepogrešljiv člen šampionske zasedbe Anteja Šimundže. Korošec, ki je še pred štirimi leti z Muro igral v drugi slovenski ligi, bi si morda že prej zaslužil dres izbrane vrste. Na dveh tekmah, z Malto in Rusijo, pa je s svojo predstavo gotovo upravičil zaupanje Matjaža Keka, ki se mu kljub neuspehu nasmiha podaljšanje pogodbe z Nogometno zvezo. Bomo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo ponovno dihali z reprezentanco, kot smo nekoč? Če bodo fantje pokazali toliko borbenosti, kot so je proti Rusom, in bodo priložnost dobivali igralci, kot je Karničnik, jaz zagotovo bom.

slovenska-reprezentanca matjaž-kek žan-karničnik nogomet