vestnik

(Anketa med športnimi delavci in funkcionarji) Ste za konec prvenstva ali nadaljevanje?

Vestnik.si, 9. 4. 2020
Jure Zauneker
Zbrali smo mnenja nekaterih športnih funkcionarjev in delavcev o tem, ali naj se prvenstvo v njihovi panogi predčasno konča ali naj se nadaljuje in po kakšnem sistemu.
Šport

Zbrali smo mnenja nekaterih športnih funkcionarjev in delavcev o tem, ali naj se prvenstvo v njihovi panogi predčasno konča ali naj se nadaljuje in po kakšnem sistemu. Vsak dan bomo objavili nekaj odgovorov naših anketirancev.

Vsem smo zastavili enaka vprašanja. Se strinjate s tem, da bi se v teh negotovih razmerah prvenstvo v vaši športni panogi predčasno končalo in po kakšnem sistemu ali pa bi se nadaljevalo? Zakaj ste za to oz. kakšna bi bila po vašem optimalna rešitev? Če bi se prvenstvo morebiti nadaljevalo, koliko priprav bi po vašem potrebovali klubi in igralci? Kakšne bi bile posledice te odločitve?

Makoter Saša
Miha Šoštarič
Saša Makoter, predsednik ŽOK Ljutomer.

Saša Makoter, predsednik Ženskega odbojkarskega kluba (ŽOK) Ljutomer, ki nastopa v 1. B-ligi: »Prvenstvo bi se moralo predčasno končati. Glede na to, da so končana tekmovanja v 1. državni A-ligi, ne vem, ali je smiselno zavlačevati s koncem prvenstva tudi v 1. državni B-ligi. Za primerjavo: hrvaška odbojkarska zveza je hkrati končala vsa prvenstva na vseh nivojih, rešitev pa so našli v tem, da so v vsaki ligi povečali število klubov za dva, da ne bi bil kateri od klubov oškodovan.

Vsi vemo, kakšen šport je odbojka, zato mislim, da je nesmiselno ponavljati, da za nadaljevanje prvenstva igralke potrebujejo najmanj šest tednov za optimalno pripravljenost. Odbojka je namreč dinamičen šport, pri katerem prevladujejo skoki, ob pomanjkanju pripravljenosti so ti lahko zelo nevarni, saj lahko pride do poškodb.

Preden se Odbojkarska zveza Slovenije odloči za nadaljevanje prvenstva, naj pretehta smiselnost take odločitve in naj da navodila, kdo bo odgovarjal za poškodbe igralk, ki se lahko zgodijo zaradi tega. Veste pa, da poškodba igralke pri odbojki (na primer poškodba križnih vezi) pomeni, da je odsotna najmanj pol leta. V primeru dokončanja prvenstva naj razmišljajo v tej smeri, da bo v prihodnji sezoni v 1. B-ligi deset klubov (v tej sezoni jih je bilo osem), in nihče ne bo oškodovan.«

Žuman Robert
Miha Šoštarič
Robert Žuman, trener pri KMN Meteorplast.

Robert Žuman, trener futsala v Klubu malega nogometa (KMN) Meteorplast, ki nastopa v 2. SFL: »Prvenstvo bi se moralo, vsaj za mlajše selekcije, predčasno končati. Vsi namreč živimo v neki negotovosti in ne znamo igralcem povedati, kdaj in kako bi se to sploh nadaljevalo. Redni del prvenstva je bil odigran v vseh ligah, razen v 2. slovenski futsal ligi (SFL) za člane, zato bi morda lahko glede na že znane izide in uvrstitve, tako kot je to v odbojki, že razglasili prvaka. Če se bo Nogometna zveza Slovenije (NZS) odločila, da se prvenstvo nadaljuje, predlagam, da se odigra najprej zadnji krog v 2. SFL, da dobimo prvaka, ki napreduje v 1. SFL, drugouvrščeni v 2. SFL pa s Ptujem, ki je na predzadnjem mestu v 1. SFL, igra eno tekmo na nevtralnem terenu za mesto v 1. SFL v prihodnji sezoni. Za naslov prvaka v 1. SFL naj se štiri najboljše ekipe rednega dela prvenstva pomerijo na sklepnem turnirju ob koncu tedna. Morda lahko NZS sklepne turnirje organizira tudi pri mlajših kategorijah, s čimer bi prav tako prvake dobili v zelo kratkem času.

Igralci potrebujejo najmanj štiri tedne za priprave na tekmovanja, prav zato predlagam, če se bo NZS odločila, da se nadaljuje tekmovanje v futsal ligah, da pridemo do prvakov lig na sklepnem turnirju.

Če bo vodstvo NZS vztrajalo pri igranju vseh preostalih tekem, kar pomeni še dobra dva meseca tekmovanja, bo težava predvsem pri mlajših selekcijah, saj šoloobvezni otroci ne bodo mogli toliko trenirati in morebiti igrati tekem med tednom, ker bodo imeli tudi ogromno šolskih obveznosti. Poleg tega bi se nam prvenstva zavlekla v julij ali celo avgust, kar je nesmiselno, ker gre za dvoranski šport, ki bi po prvotnem načrtu moral biti končan konec aprila oziroma sredi maja.«

Marjan Rajbar, trener Športnega nogometnega kluba (ŠNK) Bakovci, ki nastopa v MNL Murska Sobota: »Zelo pomembno bo, ali in kdaj se bo začelo tekmovati v naši prvi in drugi ligi. Če bodo prvoligaši in drugoligaši začeli trenirati, sem prepričan, da bomo začeli tudi nižjeligaši. Upam, da bo to čim prej. Moja velika želja je, da počasi začnemo hoditi v službe, prav tako na treninge. Seveda pa je v tem trenutku najbolj pomembno, da smo vsi zdravi in da smo predvsem doma.

Moje stališče je, da odigramo prvenstvo do konca, pa čeprav bi igrali poleti. Namesto prijateljskih tekem, ki so običajno poleti, bi pač igrali tekme v prvenstvu. Tekmovanje bi se dalo izpeljati v dveh mesecih, to je junija in julija.

Se pa vsi, ki delamo v nogometu, zavedamo, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Težave bodo imeli vsi veliki klubi, pri katerih je v igri več denarja. Ampak tudi mi, majhni klubi, se bomo srečali s težavami. Lahko se zgodi, da bodo nekateri, pa naj bodo majhni ali veliki klubi, preprosto morali zapreti svoja vrata.«

a2b2bbd1dcdda74405d3741b2a26a17d
Aleš Cipot
Marjan Rajbar, trener ŠNK Bakovci.

anketa šport prvenstvo konec nadaljevanje