vestnik

Številne spremembe v Puconcih in Ljutomeru

Miha Šoštarič, 28. 8. 2020
Miha Šoštarič
Prve kilometre v pripravljalnem obdobju so začele nizati tudi ljutomerske odbojkarice. FOTO MIHA ŠOŠTARIČ
Šport

Soboško ekipo, ki je novinka v tej ligi, bo vodil Spasoje Todorović

Zaživelo je dogajanje v športnih dvoranah, na odbojkarskih parketih. Priprave so začele ženske ekipe, ki bodo v sezoni 2020/21 zastopale deželo ob reki Muri v 1. državni B-ligi. Poleg Pucončank in Ljutomerčank, ki so že v minuli sezoni nastopale v tem rangu tekmovanja, bodo v tej skupini sedaj tekmovale tudi Sobočanke. Po prvotnih napovedih bi se novo prvenstvo moralo začeti zadnji teden v septembru, prejšnji teden pa so klubi izvedeli, da se bodo za prvenstvene točke prvič udarili šele 17. oktobra. Kljub zamiku tekmovanja so se v pomurskih klubih odločili, da večmesečni odmor zaradi koronavirusa prekinejo in začnejo delati.

V Puconcih so se odrekli tujkam

Na klopi puconske ekipe, ki bo v novi sezoni nosila ime Murexin - Kema Puconci, ostaja Uroš Kovačec. Klub se je pred novo sezono zahvalil igralkam iz tujine Ani Jeremić, Aleni Markov, Malindi Vnuk in Ljerki Herman. »Izključno zaradi višjih finančnih zahtev za poplačilo certifikatov oziroma mednarodnih prestopov igralk,« je Kovačec razložil odhod izkušenih igralk. V prihodnje bosta prednost študiju dali Tina Gjergjek in Tasia Šadl, zato se vsaj za zdaj poslavljata od odbojkarskih igrišč.

Igralke, ki so odšle, so nadomestili z izkušenimi odbojkaricami iz pomurske in štajerske regije. Ekipi so se pridružile Iva Škraban (sprejemalka), Eva Pušnik (center), Nastja Gričnik (libero), Tjaša Malok (podajalka), Karmina Sužnik (korektorka/sprejemalka) in Ana Vilfan (korektorka). Trener Kovačec je v člansko ekipo vključil tudi številne igralke iz mladinskega pogona. »Trenutno smo kadrovsko zapolnjeni, glede na dane možnosti kluba, tekmovalno varnost in sistematizacijo treningov pa bi si želeli pridobiti še kakšno organizatorko igre,« pravi Kovačec. Priprave ekipe potekajo šestkrat tedensko v Puconcih, kjer imajo po njegovih besedah odlične razmere za delo. Na začetku so se posvetili kondicijski pripravi na peščenih igriščih, tekalnih stezah in specifičnih poligonih, že jutri (v petek) pa bodo svojo pripravljenost preizkusili na tekmi s Formisom. »Pričakovanja v novi sezoni so visoka, vendar moramo po preteklih dveh sezonah biti previdni in hkrati realni. Tekmovalni naboj je bil pri nas vedno velik in naredili bomo vse v tej smeri, da se uvrstimo čim višje, na mesta v zgornjem delu ligaške lestvice,« dodaja Kovačec.

V Ljutomeru želijo višje kot v pretekli sezoni

Poročali smo že, da bo tudi v prihodnje na klopi ljutomerske ekipe sedel Bojan Novak, ki je bil z igralkami le nekaj dni prejšnje sezone. Potem ko je zamenjal Andreja Tota, je zaradi epidemije prišel predčasni konec tekmovanj, zato bo Novak imel priložnost svojo ekipo bolje spoznati med tokratnimi pripravami. Vodstvo kluba je poskrbelo, da se je ekipa okrepila. Prišle so Veronika Mikl (libero), Urška Stavbar (podajalka), Monika Banfi (podajalka), Ana Stanković (sprejemalka/napadalka), Ana Kolmanič (sprejemalka/napadalka) in Anja Kolmanič (sprejemalka/napadalka). Ekipo je zapustila le Hrvatica Antonela Crvenković. »Kljub temu da se bo prvenstvo začelo sredi oktobra, smo se odločili, da se že zdaj začnemo pripravljati. Imeli smo v načrtu, da del priprav opravimo v hrvaškem letovišču Medulin, vendar smo se zaradi covida-19 odločili, da ostanemo doma. Tako bomo celotne priprave izvedli v domačem okolju, kjer bomo kombinirali delo na zunanjih športnih površinah in v telovadnici. Treningi bodo v prvi fazi, do začetka septembra, potekali vsak dan,« je na uvodnem treningu dejal Novak, ki načrtuje vsaj deset pripravljalnih tekem. Nasprotniki bodo znani v prihodnjih dneh. »Za vsako igralno mesto imamo po dve igralki. To so sladke skrbi za trenerja, vendar je konkurenca potrebna, če želiš računati na boljši rezultat in višje mesto na razpredelnici. Cilji so višji kot v pretekli sezoni, so se pa nekatere ekipe v tej ligi zelo okrepile, tako da bomo spremljali zanimivo prvenstvo,« je še dodal trener ljutomerskih odbojkaric.

V Murski Soboti bodo sloneli na mladih

Po odličnih igrah v 2. državni ligi se je soboškim odbojkaricam ponudila priložnost, da zaigrajo v višjem rangu tekmovanja. Tako se bodo v novi sezoni priključile Pucončankam in Ljutomerčankam v 1. državni B-ligi. Ekipa je priprave začela minuli ponedeljek, dolgoletnega trenerja Davorina Čeleša pa je nasledil Spasoje Todorović, ki je minulih pet let deloval kot trener v Lendavi. Todorović je po osemnajstih letih igranja odbojke v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem treniral tudi moško vrsto Varaždina, s tamkajšnjo ekipo mlajših kadetov pa si celo priboril državni naslov.

Soboško ekipo so zapustile Tjaša Malok (Puconci) ter Ana in Anja Kolmanič (Ljutomer), kot novinka se je ekipi pridružila 17-letna Lana Sarjaš (napadalka/sprejemalka), ki je prve odbojkarske korake pod vodstvom Todorovića naredila v Lendavi. »Krepiti se želimo z vsakim novim izzivom, na vsaki igralni poziciji in tako vedno znova presegati same sebe. Nekoliko več okrepitev bi morda potrebovali na igralnih mestih sprejemalke/napadalke in organizatorke igre,« nam je povedal sekretar in koordinator selekcij pri Ženskem odbojkarskem klubu Murska Sobota Martin Durič. V soboškem klubu bodo tudi v prihodnje velik poudarek dajali delu z mladimi, za katere skrbi pet trenerjev z licencami. »Dokaz za dobro delo je, da je večina deklet, ki bodo prihodnjo sezono igrala v pomurskih klubih 1. B-lige, začela odbojkarsko pot in igrala v članskih ligah ravno v našem klubu.«

Soboške odbojkarice bodo celotne priprave opravile v domačem okolju, odhoda na drugo lokacijo za zdaj zaradi trenutnega zdravstvenega stanja v državi ne načrtujejo. »Sicer pa imamo v domačem okolišu odlične razmere za nemoten trening,« pravi Durič. Članska ekipa bo trenirala štirikrat tedensko, nasprotniki na pripravljalnih obračunih pa še niso znani.

odbojka pomurje Vestnik