vestnik

Svetovno prvenstvo v judu: Gomboc do tretjega kroga

STA, 26. 8. 2019
Jure Zauneker
Adrian Gomboc je postal državni prvak v kategoriji do 73 kg.
Šport

Judoist Bežigrada Adrian Gomboc je na svetovnem prvenstvu v Tokiu v kategoriji do 66 kg poskrbel za prvi slovenski zmagi. Predčasno ga je nato v slačilnico poslal drugopostavljeni Japonec Joshiro Murayama. Anja Štangar in Andraž Jereb sta se poslovila po uvodnih nastopih.

Gomboc, nosilec dveh odličij z evropskega prvenstva, tudi evropski prvak 2018, je v najštevilčnejši kategoriji na prvenstvu v uvodu pometel z Ka Yau Leonom Taylorjem Chowom iz Hongkonga. Prekmurec na začasnem delu v Ljubljani je dvakrat poskusil v parterju, a se je tekmec izvil, prvi poskus meta je tekmec še preprečil, v drugem pa padel za ipon.

Haozheng Chen iz Macaa v drugi borbi je bil prav tako nedorasel tekmec varovancu Roka Drakšiča. Potem, ko prvi prijem v parterju ni uspel, je bil Gomboc uspešen pri drugem in po dobri minuti in pol predčasno končal tudi to borbo.

V boju za osmino finala pa je bil njegov tekmec v slovitem Nippon Budokanu, ki je znan tudi po največjih koncertih v mestu, po pričakovanjih drugi nosilec in prvi favorit za zlato Japonec Joshiro Maruyama. Šestindvajsetletni Japonec je bil boljši tekmec. Ko je slovenski tekmovalec hitro prejel dve kazni, se je bil prisiljen popolnoma odpreti in Murayama je minuto in 12 sekund pred koncem borbe dosegel odločilni met.

V ženski kategoriji do 52 kg je nastopila Anja Štangar in proti Mongolki Sosorbaram Lkhagvasuren, azijski podprvakinji, izgubila dvoboj. V izenačeni borbi je bil za 23-letno tekmovalko ljubljanske Olimpije usoden vazari 12 sekund pred koncem.

Nekaj srečnejši je bil pri žrebu Andraž Jereb, drugi slovenski predstavnik v kategoriji do 66 kg, ki je bil v uvodu prost, nato pa se je pomeril z z Belorusom Dmitrijem Minkovom, ki je tekmovalca celjskega Sankakuja vrgel za ipon že po polovici borbe.

V torek bo slovenske barve na SP v kategoriji do 73 kg branil Martin Hojak. Njegov prvi tekmec je Turek Bilal Ciloglu, s katerim je Hojak v štirih nastopih dosegel dve zmage, tudi nazadnje lani na tekmi v Zagrebu.

judo sp
Kaj zdaj berejo drugi