vestnik

Tehnologija VAR v prvi slovenski nogometni ligi že prihodnjo sezono?

Vestnik, 12. 5. 2021
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Šport

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je začela s testiranjem VAR tehnologije, ki je postala standard v zadnjih letih v nogometnih tekmovanjih.

Na seji Komisije za profesionalni nogomet so prvoligaškim klubom predstavili informacije o projektu in prihajajoče aktivnosti, ki vključujejo certificiranje VAR sodnikov in stadionov. Testiranje VAR tehnologije je že potekalo na tekmah prve slovenske mladinske in kadetske lige v Nacionalnem nogometnem centru Brdo, prvi "off-line" test s produkcijskim partnerjem pa bo izveden na finalu članskega pokalnega tekmovanja. 

Trenutno potekajo ogledi posameznih prizorišč, projektna ekipa VAR, tehnično osebje in produkcijski partnerji preverjajo tudi razpoložljive kapacitete, na tekmah v mladinskih kategorijah v sistemu VAR pa slovenski sodniki zaključujejo s postopkom certificiranja Fife, s čimer bodo izpolnili formalne pogoje za sojenje v sistemu VAR. 

NNC Brdo
Arhiv NZS
Nacionalni nogometni center Brdo.

Odločitev o morebitni vključitvi tehnologije VAR v slovenski nogometni prostor bo sprejeta po pridobitvi mnenja Fife, so pojasnili pri NZS, kjer razmišljajo, da bi sistem VAR poskusno vpeljali v prvo slovensko nogometno ligo s sezono 2021/2022 na posameznih tekmah, postopoma pa na vseh prizoriščih. 

nzs var-tehnologija testiranje