vestnik

Tretji zaporedni dan medalja za Slovenijo. Roglič zacelil vse rane in stopil na olimpijski prestol

Vestnik, STA, 28. 7. 2021
Profimedia
Primož Roglič je olimpijski prvak.
Šport

Kakšna predstava slovenskega kolesarja Primoža Rogliča na olimpijskem kronometru.

Slovenija je v Tokiu osvojila drugo zlato medaljo, za njo pa je poskrbel Primož Roglič. Po predčasnem koncu na letošnjem Touru je šampionsko opravil s kronometrom. Drugouvrščenega Nizozemca Domoulina je ugnal za celo minuto.

Roglič je pri prvem vmesnem času med vsemi zabeležil drugi najboljši čas, hitrejši je bil le svetovni prvak, Italijan Filippo Ganna za vsega pol sekunde. Roglič pa je imel tri sekunde naskoka pred Nizozemcem Tomom Dumoulinom ter štiri pred Belgijcem Woutom Van Aertom. Blizu so bili tudi specialisti za vožnjo na čas, Avstralec Rohan Dennis (+0:08), Francoz Remi Cavagna (+0:09) in Švicar Stefan Küng (+0:10). Tudi po polovici proge je Roglič nadaljeval dobro vožnjo. Na dirkališču pa je imel po 22,1 km osem sekund naskoka pred Dumoulinom. Prav toliko je zaostal tudi Ganna, Dennis je bil devet, Van Aert pa deset sekund za 31-letnim Kisovčanom. 

Roglič je v nadaljevanju še dvignil ritem in se na prvem, najdaljšem klancu po odhodu z dirkališča tekmecem še bolj "odlepil". Pred Dennisom je imel kar 31 sekund prednosti, sekundo več sta zaostajala tudi Dumoulin na tretjem in Ganna na četrtem mestu. Tudi do konca preizkušnje je na razgibani trasi dodajal plin in hitro je bilo jasno, da bo Sloveniji pripadlo novo zlato na olimpijskih igrah. Kisovčan je v cilju Dumoulina prehitel kar za minuto in sekundo, potem pa, kot da ne bi vedel, da je že prečkal ciljno črto, osredotočen nadaljeval vožnjo, dokler ga niso ustavili nekaj 100 m po koncu preizkušnje. Drugo mesto je na koncu osvojil Dumoulin, tretji pa je bil Dennis, ki je zaostal še tri sekunde več.

primož-roglič kolesarstvo olimpijske-igre