vestnik

Tudi EP v šahu odpovedano in prestavljeno

STA, 23. 3. 2020
Aleš Cipot
Evropska šahovska zveza (ECU) in Šahovska zveza Slovenije (ŠZS) sta prvenstvo stare celine danes prestavili na konec leta, od 8. do 21. decembra.
Šport

Podčetrtek bi moral med 17. in 30. majem gostiti posamično evropsko prvenstvo v šahu, a so tekmovanje v tem terminu zaradi pandemije novega koronavirusa 20. marca odpovedali. Evropska šahovska zveza (ECU) in Šahovska zveza Slovenije (ŠZS) sta prvenstvo stare celine danes prestavili na konec leta, od 8. do 21. decembra.

Novico o novem terminu EP je sporočila direktorica EP Nina Rob, ki je tudi sekretarka ŠZS.

Zvezi ECU in ŠZS sta nadomestni termin usklajevali z evropskim koledarjem in koledarjem Mednarodne šahovske zveze (Fide), pa tudi z namestitvenimi zmogljivostmi v Termah Olimia, kjer bo potekalo tekmovanje.

Novi rok za prijavo na prvenstvo je 1. oktober. Organizatorji so pred tem pričakovali, da bi se prvenstva z nagradnim skladom 100.000 evrov udeležilo okrog 400 tekmovalcev iz 45 držav, nagradni sklad pa bodo predvidoma razdelili med najboljših 20 igralcev. Pogoji tekmovanja ostanejo isti, kot so bili prvotno predvideni, je še dodala Robova.

EP je najpomembnejši šahovski dogodek pri nas po 35. olimpiadi leta 2002 na Bledu. Je tudi kvalifikacijsko za velika tekmovanja, tudi za svetovno prvenstvo.

Slovenija pa bo naslednje leto jeseni v Portorožu gostila še ekipno EP, kjer je možno, da bo nastopil tudi svetovni prvak Magnus Carlsen iz Norveške, najboljši šahist sveta v zadnjem obdobju.

šah koronavirus