vestnik

V Ljudskem vrtu bo kot prvi gostoval Hollywood na Renu

Tomo Köleš, 16. 9. 2021
Aleš Cipot
Vitesse, kar v francoščini pomeni hitrost, je eden najstarejših nogometnih klubov na Nizozemskem, saj je bil ustanovljen že leta 1892.
Šport

Mura bo danes ob 18.45 v konferenčni ligi v Ljudskem vrtu gostila Vitesse iz Arnhema.

Vitesse, kar v francoščini pomeni hitrost, je eden najstarejših nogometnih klubov na Nizozemskem, saj je bil ustanovljen že leta 1892. Polno uradno ime kluba je Stichting Betaald Voetbal (SBV) Vitesse, kar bi lahko prevedli kot Profesionalna nogometna ustanova Vitesse. V Evropi je najbolj znan po imenu Vitesse Arnhem, njegovi vzdevki pa so Vitas, Hollywood na Renu in letalski oz. padalski nogometni klub. To zadnje se nanaša na dogodke iz druge svetovne vojne, ko so v Arnhemu in okolici potekale silovite bitke. 

Vitesse je bil tretji v nizozemski prvi ligi v sezoni 1997/98, leta 2017 pa je bil prvi v pokalnem tekmovanju, tudi v minuli sezoni je prišel do finala. Že večkrat se je uvrstil v evropska tekmovanja, a je v glavnem izpadal že kmalu po začetku, v sezoni 2017/2018 pa se je prebil do skupinskega dela lige Evropa.

Vitesse je na Nizozemskem najbolj znan kot odskočna deska poznejših odličnih igralcev, saj so njegov dres nosili že tudi Philip Cocu, Roy Makaay, Pierre van Hooijdoonk, Sander Westerveld, Nikos Machlas, Mamadou Diarra, Nemanja Matić, Wilfried Bony, Robin Gosens, Mason Mount in Martin Ødegaard.

Verjetno največje bogastvo tega kluba pa so njegovi navijači, ki so izjemno fanatični, privrženi in glasni. Dovolj pove že dejstvo, da je Vitesse na stadionu Gelredome, ki sprejme 25 tisoč gledalcev, za vedno zamrznil številko 12 v čast svojih navijačev, ki veljajo za dvanajstega igralca. Zanimivo, ob številki 4, ki jo je nosil legendarni branilec Theo Bos, so zamrznili samo še številko 13 v čast svoje maskote, ki se imenuje Vito. Pred vsako tekmo na domačem stadionu spustijo ameriškega beloglavega orla, iz zvočnikov pa se razlega pesem Whatever You Want skupine Status Quo. Navijači Vitesseja so sestavljeni iz več sekcij, v zadnjem času je najpomembnejša Theo Bos - Južno stojišče. 

vitesse, mura, tiskovna-konferenca, konferenčna-liga
Aleš Cipot
Trener Vitesseja je Nemec Thomas Letsch.

V moštvu Vitesseja, katerega klubska barva je rumeno-črna, igrajo nogometaši iz več držav, poleg Nizozemske še iz Nemčije, Izraela, Madžarske, Belgije, Norveške, Danske, Češke, Slovaške, Švice, Francije, Alžirije, Maroka in Nigerije, med njimi je tudi hrvaški mladinski reprezentant Alois Oroz. Danec Jacob Rasmussen je posojen iz Fiorentine, Belgijec Lois Openda iz Bruggea, Švicar Julian von Moos iz Basla, Yann Gboho pa iz Rennesa, ki bo še eden od nasprotnikov Mure v konferenčni ligi. Trener Vitesseja je Nemec Thomas Letsch.

vitesse nš-mura konferenčna-liga