vestnik

V soboto pomurski rokometni derbi Pomurje - Arcont

Vestnik.si, 24. 3. 2022
Aleš Cipot
RK Arcont Radgona : RK Pomurje
Šport

Po več kot dveh letih se v Mursko Sobota znova vrača pomurski rokometni "el clasico" med Pomurjem in Arcontom Radgono. Tekma 18. kroga 2. DRL bo v soboto, 26. marca, ob 16. uri v dvorani OŠ III.

V prejšnji sezoni (2020/21) Pomurje ni tekmovalo, zato je bil zadnji derbi odigran v sezoni 2019/20, ki so ga dobili domačini iz Murske Sobote z rezultatom 31:20.

Pred tokratno tekmo se bodo ob 14.30 med sabo pomerili najmlajši prekmurski rokometaši, ob 10.15 pa starejši dečki z ekipo iz Šoštanja.

Pomurje je trenutno s tremi zmagami, dvema neodločenima izidoma in desetimi porazi in 8 točkami na 8. mestu, medtem ko je ekipa Arconta Radgone mesto pred Pomurjem z istim številom točk (3 zmage – 2 neodločena izida – 9 porazov), ampak tekmo manj, ki pa jo bo verjetno dobila, saj v četrtek v domači dvorani igra z zadnjeuvrščeno Dravo s Ptuja. Po vsej verjetnosti bodo imeli Radgončani pred sobotno tekmo dve točki prednosti.
Z zmago bi se Pomurje po številu točk izenačilo z Arcontom, z zmago za več kot pet zadetkov pa bi se povzpelo na 6. mesto (poleg Arconta bi prehitelo še ekipo Kronosa).

Pomurski rokometni derbiji so vedno zanimivi. V zadnjih 11 sezonah (na 16 tekmah) so gledalci videli kar 5-krat zmago za en gol in en neodločen izid.

rk-pomurje, rk-arcont-radgona, rokomet
Aleš Cipot
RK Arcont Radgona : RK Pomurje

Prekmurci se še vedno spomnijo tekem v Murski Soboti v sezoni 2016/17, ko je Radgona premagala favorizirano Pomurje na domačem igrišču z rezultatom 35:37 in v sezoni 2015/16, ko je Pomurje na domačem terenu izgubilo kar z rezultatom 19:35. Zanimiva je sezona 2014/15, kjer sta obe ekipi zmagali za 10, Radgona v Radencih, Pomurje v Murski Soboti. Zadnji dve tekmi v Murski Soboti pa je dobilo Pomurje.

Pri Arcontu Radgoni med strelci izstopata Matevž Žunič , ki je 6. strelec prvenstva (89 zadetkov – 31/38 iz 7m) in Matej Rojht (79 zadetkov - 7/8 iz 7m). Za njima so Marko Cotič 46, Blaž Bratkovč 43, Mihael Kolbl 38 in Boštjan Šijanec z 31 zadetki.

Pri Pomurju zelo izstopa 1. strelec prvenstva Boštjan Žižek Cvetko, ki je trenutno edini, ki je dosegel več kot 100 zadetkov. Skupaj jih je dosegel 105 (8/14 iz 7m) – povprečno točno 7 zadetkov na tekmo. Sledijo mu Anej Sever (56), Luka Šerbinek 37 zadetkov, Dorian Kocan 37 zadetkov, Ganiu Basri 27, Niko Zver s 26 zadetki in Gregor Falež s 25.

rk-pomurje, rk-arcont-radgona, rokomet
Aleš Cipot
Boštjan Žižek Cvetko (RK Pomurje).

Ekipi sta po dolgem času (na lestvici in po statistiki) izenačeni, zato je zmagovalca še težje napovedati. Derbiji so vedno postregli z zanimivimi, nepričakovanimi rezultati, predvsem pa z borbeno igro, kjer uvrstitev na lestvici in statistika nista igrali nobene vloge - prej nasprotno. Odločilna je dnevna forma, predvsem pa večja želja po zmagi. 

Sedaj so gledalci že vajeni ormoškega derbija na klopi pomurskih ekip. Na nasprotni strani si bosta stala ormoška trenerja, brata Potočnjak. Na klopi Pomurja mlajši Alan, na klopi Radgone pa starejši, in bivši trener Pomurja, Neno.

rk-pomurje, rk-arcont-radgona, rokomet
Aleš Cipot
Neno Potočnjak, trener Arconta Radgone.

V prejšnjem krogu je Pomurje odigralo neodločeno 38 : 38 (15 : 18) z ekipo RD Škerjanc Jadran Hrpelje Kozina, s tem da so gostje izenačujoči gol dosegli v zadnji sekundi. Pri Pomurju se je izkazal Žižek Cvetko, ki je dosegel kar 15 zadetkov. 

RK POMURJE: Čepe (6 obramb), Černela (7 obramb), Vild-Marič, Pintarič, Črešner 3, Basri 2, Sever 6 (3), Žižek - Cvetko 15 (1), Hedl 2, Falež 3, Šerbinek 4, Ružič, Kocan D. 1, Kuhar, Zver 2, Kocan J. Trener: Alan Potočnjak.

rk-pomurje, rk-arcont-radgona, rokomet
Aleš Cipot
Alan Potočnjak, trener Pomurja.

Tudi Arcont je v prejšnjem krogu odigral doma (v Radencih) tekmo z ekipo Škerjanca Jadrana. Izgubil je s 26 : 36 (14 : 18). 

Tekma je bila prvih 20 minut po pričakovanjih zelo izenačena, nato pa se je v 22. minuti zgodil prelomni  trenutek. Kapetan domačih Matevž Žunič je zaradi nenamernega udarca po glavi prejel rdeči karton, kar je bil v nadaljevanju prevelik hendikep za Radgončane. Dve minuti kasneje je zaradi podobnega prekrška pri gostih pordečel tudi Peter Poles. V 40. minuti so domačini ostali še brez drugega nosilca igre, saj je bil Matej Rojht tretjič izključen za 2 minuti. Igralci Arconta Radgone so se sicer trudili ujeti Primorce, a brez menjav jim je počasi zmanjkovalo sape, tako da so gostje mirno zaključili srečanje v svojo korist.

Strelci za Arcont: Boštjan Šijanec 8, Blaž Bratkovič 6, Aljaž Breznik 4, Marko Cotič 3, Matevž Žunič 3, Adrian Plohl 1, Matej Rojht 1.

rk-pomurje, rk-arcont-radgona, rokomet
Aleš Cipot
RK Arcont Radgona : RK Pomurje

rokomet pomurski-derbi pomurje arcont-radgona
Kaj zdaj berejo drugi