vestnik

Močna klofuta črno-belim: Olimpija - Mura 2 : 0

Vestnik.si, 17. 7. 2022
Aleš Cipot
Pred tekmo Olimpije in Mure
Šport

Nogometaši Mure so v 1. krogu nove sezone prve lige v praznih Stožicah lovili svojo prvo zmago na tem terenu. Čeprav so imeli zgodovinsko priložnost zaradi utrujene Olimpije, so jo zelo nespretno zapravili. Tekmo ste lahko spremljali z nami.

Kdo bo bolj utrujen po četrtkovih evropskih tekmah? Po peripetijah, ki si jih je po lastni krivdi nakopala Olimpija v Luksemburgu, in tisoč kilometrov dolgi poti z avtobusom do Slovenije bi to morali biti Ljubljančani, ki za nameček zaradi kazni nastopajo še pred praznim stadionom. Brez navijačev seveda ostajajo tudi črno-beli.

mura, olimpija
Aleš Cipot
Pred tekmo Olimpije in Mure

Zmaji so se želeli izogniti tekmi s prošnjo za preložitev, a jim to ni uspelo. Bodo zaradi tega bolj agresivni ali pa bolj brezvoljni? Kmalu bo vse jasno. Tule sta začetni postavi:

olimpija, mura
Aleš Cipot
Olimpija : Mura

Olimpija: Vidovšek, Ratnik, Milović, Crnomarković, Krefl, Sešlar, Doffo, Pilj, Aldair, Kvesić, Nukić kap. Trener: Albert Riera.

olimpija, mura
Aleš Cipot
Olimpija : Mura

Mura: Obradović, Kuzmič, Balažic, K. Cipot, Beganović, Lorbek, T. Cipot, Šroler, Kous kap., Klepač, Daku. Trener: Damir Čontala.

mura, olimpija
Aleš Cipot
Pred tekmo Olimpije in Mure

Srečanje vodi Alen Borošak iz Spodnjega Dupleka. 

1: Začetek tekme.

5: Prva nevarna priložnost za Muro: po kotu in podaji Lorbka je po tleh dobro streljal Balažic, a se je izkazal vratar Vidovšek. 

10: Še ena priložnost za Muro, spet po kotu: po odbitku je žoga prišla do Kousa, ki je streljal, a prek vrat.

11: Sedaj tudi strel Olimpije, vendar tudi Krefl meri prek vrat. 

12: Rumeni karton Krefl, ki je podrl Beganovića v kazenskem prostoru, sodnik pa je dosodil prosti strel zunaj 16-metrskega prostora. Mura bi tu lahko dobila enajstmetrovko.

14: Po pregledu z VAR-om vseeno le prosti strel za Šrolerja, ki pa je zadel le živi zid. 

19: Rumeni karton Milović zaradi prekrška nad Kuzmičem. 

25: Že prva menjava pri Olimpiji: poškodovanega Milovića je zamenjal Karamatić. Pred tem je sam pred vrata prodrl Nukić, njegov strel iz bližine je Obradović ubranil z nogo, a je bil napadalec zmajev tako ali tako v prepovedanem položaju.

27: Do nevarnega strela z levico se je prebil Klepač, vratar je samo obstal, vendar je žoga za malo švignila mimo vrat. 

29: Sedaj po podaji Krefla z leve strani dvojni nevarni strel Olimpije, po odbitku je Nukić na koncu streljal precej mimo vrat.

30: Kakšna lepa kombinatorna akcija Mure: na koncu po podaji Dakuja je z merjenim strelom po tleh poskusil Klepač, a še enkrat za malenkost zgrešil vrata. 

olimpija, mura
Aleš Cipot
Olimpija : Mura

36: Spet izjemno lepa akcija črno-belih: Beganović do Kousa, ta z desne strani do Dakuja, ki je streljal s škarjicami, a zadel ljubljanskega branilca, od katerega se je žoga odbila v kot.

37: Po zapravljenem kotu hiter protinapad Olimpije in strel Sešlarja z daljave po tleh, vendar mimo vrat.

41: Po dolgi podaji Sešlarja je po desni strani pobegnil Nukić in streljal, a je Obradović odbil žogo v prvi kot za Olimpijo. 

44: Visoko podajo Kousa z desne strani je v zraku pred Dakujem ujel Vidovšek. 

45: Tri minute dodatka. 

45+3: Po prostem strelu Šrolerja Daku strelja z glavo mimo vrat. 

45+3: Konec prvega polčasa. 0 : 0. 

olimpija, mura
Aleš Cipot
Olimpija : Mura

Mura je absolutno boljši nasprotnik, Olimpija pa se lahko zahvali samo njeni nenatančnosti, da še ni prejela zadetka. Črno-beli so začeli zanalašč malo bolj zadržano, nato pa od pete minute dalje nizali priložnosti in prikazali nekaj zelo lepih akcij. Skupno so sprožili že 11 strelov in imeli štiri kote. Do dveh nevarnih priložnosti je prišla tudi Olimpija, a le zato, ker je imela Mura skoraj vse svoje igralce na napadalni polovici. Bodo pa morali Sobočani čim prej zadeti, da se jim slučajno ne zgodi tisti stari nogometni pregovor "kdor ne da, dobi."

olimpija, mura
Aleš Cipot
Olimpija : Mura

46: Začetek drugega polčasa. Menjava pri Muri: Morris namesto Balažica. 

49: Točno to, kar smo opozarjali, se je zgodilo: Mura je dobila zadetek, a je bil na srečo razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Vsekakor pa je to dovolj jasno opozorilo, da bo morala biti bolj pazljiva in konkretnejša pred vrati. 

51: Sedaj je Kous z merjenim strelom poskusil z daljave, misleč da je verjetno v prepovedanem položaju, a se je Vidovšek izkazal s parado in ujel žogo.

53: Pred Nukićem je pravočasno do žoge prišel Obradović. 

57: Po podaji Šrolerja iz kota takoj strelja Kous, vendar visoko čez vrata. 

58: Menjavi pri Olimpiji: Samu in Sualehe namesto Aldairja in Krefla. 

62: Menjavi pri Muri: Bobičanec in Shabanhaxhaj namesto T. Cipota in Šrolerja. 

68: Po lepih podajah Shabanhaxhaja in Beganovića je pred vrati s peto poskusil Kous, a je meril mimo vrat.

73: Menjava pri Olimpiji: Ziljkić in Estrada namesto Ratnika in Nukića.

73: GOL 1 : 0 Đorđe Crnomarković! Mura je dobila kazen za številne zapravljene priložnosti in za manj strastno igro v drugem polčasu. Po nepotrebnem prekršku Kuzmiča je prosti strel izvedel Kvesić, med Morrisom in K. Cipotom pa je do strela z glavo prišel Crnomarković in zabil žogo v mrežo. Nadaljuje se zgodba o nezmožnosti ohranjanja nedotaknjene mreže pri Muri. 

olimpija, mura
Aleš Cipot
Olimpija : Mura

81: Menjava pri Muri: Maruško namesto Lorbka.

85: Še zadnja menjava pri Muri: Petković namesto Klepača. 

88: Neverjetno: nogometaši Mure tekmujejo v tem, kdo ne bo zadel mreže! Po podaji Shabanhaxhaja z leve strani so iz bližine streljali Petković, Daku in K. Cipot, a se je Olimpija s pomočjo Vidovška rešila iz vseh težav. 

88: Rumeni karton K. Cipot zaradi prekrška nad Doffom. 

90: Štiri minute dodatka. 

92: Vidovšek znova rešuje domače ob poskusu Bobičanca. 

94: GOL 2 : 0 Samuel Pedro! Še druga zaušnica Muri. Po zapravljeni žogi v sredini in hitrem protinapadu je najprej streljal Ziljkić, Obradović je žogo odbil le do Samuja, ki jo je ob Morrisu zabil pod prečnik.

94: Konec tekme. 2 : 0. 

olimpija, mura
Aleš Cipot
Olimpija : Mura

Mura je premagala samo sebe. Imela je ogromno priložnosti, a kaj ji je to pomagalo, če iz niti ene ni uspela zadeti. Tudi menjave v drugem polčasu so bile slabo izbrane, Morris je zamenjal Balažica, oba gola Olimpije pa sta padla ravno po njegovem prepočasnem posredovanju. Trener Damir Čontala je vrgel vse v napad, oslabil obrambo, v igri ohranil tudi Klepača, ki ga v drugem delu več ni bilo videti, to pa je bilo tveganje, ki se ni izplačalo. Na drugi strani pa je bila Olimpija konkretna, ob tem pa imela še izjemno razpoloženega mladega vratarja Matevža Vidovška, najboljšega igralca tekme. Prej so se vsi smejali peripetijam Olimpije, sedaj se bodo smejali Muri, ki je kljub vlogi favorita spet ostala brez zmage v Stožicah. Ne samo brez zmage, ampak tudi brez točke. Kar je zelo slabo, saj bo to prav gotovo načelo samozavest pred četrtkovo evropsko tekmo na Irskem.   

Aleš Cipot
Pred tekmo Olimpije in Mure
olimpija stožice mura 1.-krog
Kaj zdaj berejo drugi