vestnik

Veliki Tottenham ni bavbav

Tomo Köleš, 30. 9. 2021
Aleš Cipot
Šport

Črno-beli se bodo skušali dobro upirati na stadionu slovitega angleškega kluba, ki je trenutno v rezultatski krizi

Verjetno največja preizkušnja v konferenčni ligi in evropskem tekmovanju sploh čaka Muro danes ob 21. uri na gostovanju pri Tottenhamu (prenos na Kanalu A, v Angliji bo tekmo prenašal kanal BT Sport 2). Tottenham Hotspur F. C., kot je njegovo uradno ime, ima v svojih vrstah nogometaše svetovnega kova. To so med drugim Harry Kane, Son Heung-min, Dele Alli, Cristian Romero, Giovani Lo Celso, Joe Rodon, Ben Davies, Lucas Moura, Eric Dier in Steven Bergwijn (zadnji naj bi bil odsoten zaradi poškodbe). Trener je Portugalec Nuno Espirito Santo, ki se je rodil na afriškem otoku Sao Tome in Principe, nekdanji portugalski koloniji, ki je od leta 1975 samostojna država. 

tottenham hotspur stadion ac
Aleš Cipot

Ni vse zlato, kar se sveti
Tottenham je nastal že leta 1882. Doslej je bil dvakrat prvak Anglije, osemkrat pokalni prvak, štirikrat prvak pokala lige in sedemkrat zmagovalec superpokala. V Evropi je enkrat slavil v pokalnem tekmovanju pokalnih zmagovalcev, dvakrat pa v ligi Uefa. V sezoni 2018/19 je bil podprvak lige prvakov. Novi stadion Tottenham Hotspur sprejme skoraj 63 tisoč gledalcev. Vzdevek nogometašev Tottenhama je Spurs (petelini) in The Lilywhites (bele lilije). Navijači prihajajo predvsem iz severnega dela Londona, privržence pa imajo povsod po svetu, veliko jih je iz judovskih skupnosti, in mnogi od njih to s ponosom razglašajo. 

A trenutno obstajajo dejavniki, ki bi lahko obrnili današnji spopad v korist Mure. Tottenham je namreč v veliki rezultatski krizi, zaradi katere so njegovi navijači precej nejevoljni in razočarani ter jezni na klub, trener pa je pod udarom kritik, še posebej zaradi igre, ki je bolj obrambno kot napadalno naravnana. V prejšnjih letih je bila namreč prav napadalna igra zaščitni znak Tottenhama. 


Londončani so novo državno prvenstvo začeli odlično in so bili po treh krogih s tremi zmagami na prvem mestu. A nato so izgubili na kar treh tekmah zapored, nazadnje jih je na mestnem derbiju premagal najhujši tekmec Arsenal s 3 : 1, kar je bila za privržence petelinov posebna frustracija. Tottenham je tako po šestih krogih padel na enajsto mesto, skupno je dosegel le štiri zadetke, dobil pa jih je kar devet. Tudi prva tekma skupinskega dela konferenčne lige, gostovanje pri Rennesu, se je končala z izidom (2 : 2), ki ni zadovoljil simpatizerjev. Trenutno daleč najboljši strelec je Korejec Son, medtem ko naj bi bil Harry Kane, ki mu je poleti propadel prestop v Manchester City, povsem brez žara in prave volje, zaradi česar veliko navijačev pravi, da ekipa igra bolje brez njega v prvi postavi.  

Nekateri privrženci Tottenhama napovedujejo celo zmago Mure

stadion tottenham mura ac
Aleš Cipot

Seveda bi lahko opisani dejavniki soboškemu klubu tudi škodovali. Tottenham se mora odkupiti svojim navijačem in bi lahko z vso silo krenil proti vratom Mure. A zdi se, da ta tekma ne zanima kaj posebno ne angleškega časopisja, ne privržencev, ne igralcev, ki so z mislimi bolj pri premier ligi. Ta podcenjevalni odnos bi črno-beli prav tako lahko izkoristili. Na facebook strani Tottenhama je veliko navijačev že napovedalo, da na stadion sploh ne bodo prišli, kar nekaj jih je menilo, resda bolj hudomušno in cinično, da bodo Londončani danes doživeli še en poraz, in to z moštvom, ki je zanje popolna neznanka, le en privrženec je menil, da bi moral Tottenham tokrat zmagati z najmanj štirimi goli razlike. A dejstvo je, da londonska ekipa trenutno igra res slabo, in če je kdaj bila priložnost, da Mura preseneti kakšen veliki klub, je to sedaj. »Moramo ostati realni in ne smemo se prepustiti vtisom. Tudi oni so samo nogometaši iz mesa in krvi, zato se bomo maksimalno potrudili, da se prikažemo v najboljši luči,« je pred odhodom v London dejal branilec Mure Klemen Pucko.  

mura, tottenham, london, trening
Aleš Cipot
Trening Mure v Londonu

konferenčna-liga nš-mura tottenham
Kaj zdaj berejo drugi