vestnik

Veliki up Mure o novi pogodbi in zahtevnem obdobju, ki je za njim

Robert Balantič, EkipaSN, 3. 2. 2023
Aleš Cipot
»Vesel sem, da mi je klub izkazal zaupanje in mi v podpis ponudil podaljšanje pogodbe,« je pristavil glavni igralec zgodbe.
Šport

Črno-beli dragulj je dodatno zavarovan. Sobočani so z Nikom Kasalom podpisali novo pogodbo, s katero je zvestobo obljubil do 31. decembra 2025. Za 17-letnim upom iz Lipe je sicer nadvse zahtevno obdobje. Poleti je tik pred zdajci ostal brez odmevnega prestopa v Club Brugge, a kot da to ne bi bilo dovolj, je sledila poškodba, nato še ena. Po štirih mesecih je zdaj naposled spet pripravljen na največje napore in novo dokazovanje, med katerim bi ogledniki evropskih klubov nanj spet morali postati bolj pozorni. Pred strokovnim vodstvom je vsekakor nadvse odgovorna naloga, da ga najprej vrne na nekdanjo raven in nato poskrbi za nadaljnji razvoj.

Vodilni dvojec soboškega prvoligaša ni želel ničesar prepustiti naključju, nadarjenega mladeniča je še dodatno zavaroval z novo pogodbo. Dozdajšnja bi mu potekla 31. maja 2024, na osrednjem delu priprav v Turčiji pa je Niko Kasalo črno-belim obljubil zvestobo do 31. decembra 2025. »S svojim delom, trudom in odnosom si je zaslužil novo pogodbo. Že zdaj ga podrobno spremljajo številni evropski klubi, zato smo še toliko bolj veseli, da se želi v članskem nogometu najprej uveljaviti pri nas. Je naš najmlajši debitant na prvoligaških preizkušnjah in prepričan sem, da bo v prihodnje igral tudi vidnejšo vlogo. Prav tako je pomemben član reprezentance U-19. Verjamem, da je pred njim lepa kariera in da bo naslednji, ki mu bo iz Mure uspel preboj v eno izmed najmočnejših evropskih lig,« je pojasnil športni direktor Denis Rajbar.



Vsi so mi stali ob strani

»Vesel sem, da mi je klub izkazal zaupanje in mi v podpis ponudil podaljšanje pogodbe. Verjamem, da bom to povrnil z dobrimi igrami, zadetki in zmagami. Klubu bi se rad zahvalil, da mi je med okrevanjem po poškodbi stal ob strani. Trenerji, igralci in vsi ostali. Namenili so mi veliko spodbudnih besed in moja motivacija je zdaj, ko sem se vrnil, še veliko večja. V Muri je v preteklosti uspelo že lepemu številu mladih nogometašev, prepričan sem, da bo s trdim delom tudi meni. Mura je najboljše okolje za moj nadaljnji razvoj in uveljavitev v članskem nogometu,« je pristavil glavni igralec zgodbe. »Hitro je bilo vsega konec. Ko sta mi predsednik Robert Kuzmič in športni direktor Denis Rajbar predstavila namen kluba, nisem veliko razmišljal. Nisem okleval. Takoj sem bil za, podpisali smo pogodbo in to je to. O čem drugem nisem hotel niti razmišljati,« je po včerajšnjem dopoldanskem treningu ob sredozemski obali povedal Niko Kasalo.


Bolečina je izginila

Za velikim upom, ki je šele dopolnil 17 let, je zelo zahtevno obdobje. »Da, bilo je precej neprijetno. Najprej sem si poškodoval koleno, nato sem se ubadal še z vnetjem medenice. Prisilni počitek je trajal štiri mesece, ampak zdaj je najpomembnejše spoznanje, da sem se vrnil. Spet sem v vsakdanjem ritmu treningov, v polnem obsegu vadim na vso moč, bolečina je izginila,« je z zadovoljstvom v glasu dejal otrok Mure. Dobesedno je tako, v klubu je namreč že od svojega šestega leta, poleti pa se je zdelo, da bo zapustil Fazanerijo in korake naprej delal v belgijskem velikanu. Takrat so iz mnogih virov prišle informacije, da pravzaprav ni več nikakršnega dvoma, da bo kariero nadaljeval v Club Bruggeu. Urediti naj bi bilo treba le še nekatere formalnosti, Mura si je obetala zajetno odškodnino, toda naposled je odmevni prestop v zadnjem trenutku padel v vodo. To je bil gotovo hud udarec, v podobnih primerih se številni mladi igralci dolgo niso pobrali ali pa se sploh niso ... »Prvi teden po tem je bilo precej težko. Priznam, da je bilo, nato nič več. Sprijaznil sem se s tem. Moral sem se. Rekel sem si, da moram pozabiti na vse skupaj. Izključiti iz svojih misli, nadaljevati delo in se osredotočiti na prihodnost.«

Verjemite, da ne vem

In kaj se je sploh zgodilo, da se prestop ni uresničil? Kje se je zataknilo? »Ne vem. Verjemite, da ne vem. Bil sem seznanjen z zanimanjem Club Bruggea, vedel sem, da potekajo določeni pogovori, a je potem vse skupaj naenkrat potihnilo. Ne, res ne vem, kaj je bil razlog, in morda je najbolje, da tako ostane. Stvari za nazaj ne moreš spremeniti, gremo naprej,« se je odzval Niko Kasalo, ki ga zdaj čaka naporna pot vrnitve. Najprej do stopnje, na kateri je že bil, potem bo razvoj treba nadgrajevati. Spet bomo ponovili, da je pred Damirjem Čontalo in njegovimi sodelavci odgovorna naloga, da bo vse skupaj potekalo po želenem scenariju, svoje bo moral prav tako pristaviti novi trener mladinske ekipe Matjaž Kek. Za vrnitev v tekmovalni ritem bo gotovo moral igrati tudi za selekcijo U-19, česar kakšen igralec z njegovim statusom, ki je že lep čas del članske zasedbe, morda ne bi sprejel z odobravanjem.

mura, radomlje, gledalci, tribune
Aleš Cipot
Za velikim upom, ki je šele dopolnil 17 let, je zelo zahtevno obdobje.

»S tem nimam nikakršnih problemov. Kje pa! Še kako dobro se zavedam, da potrebujem tekme, da se vrnem v pravi ritem. Mladinske preizkušnje mi bodo pri tem pomagale, to je razumljivo,« pravi najmlajši prvoligaški debitant v zgodovini soboškega prvoligaša. Zgodilo se je 15. maja 2022 v Stožicah v razburljivem spopadu z Olimpijo, ki se je končal z rezultatom 3:3. Star je bil 16 let, 4 mesece in 14 dni. »To je seveda trenutek, ki ga ne pozabiš. Prav tako nisem pozabil, da bi lahko v sodniškem dodatku dosegel gol za zmago, a kaj hočemo. Mislim, da sem odigral dobro in da sem minute, ki sem jih dobil, primerno izkoristil. To so vsekakor trenutki, ki se jih vedno rad spomnim,« je veliki up Mure film zavrtel malce nazaj. S prihodnostjo oziroma tem, ali se bo kmalu pojavil še kakšen klub iz tujine, ki bi ga želel privabiti v svoje vrste, se noče pretirano obremenjevati. »Trenutno razmišljam le o Muri. Zdaj je bistvenega pomena, da bom po poškodbi čim prej začel igrati. Najprej se moram dokazati doma, potem bomo videli, kako in kaj naprej. Vem, da je vse odvisno od mene, od mojih iger. Za zdaj je vse v redu. Na treningih se dobro počutim, tudi priprave v odličnem ozračju potekajo odlično,« je poudaril Niko Kasalo.

FB NŠ Mura
Sobočani so z Nikom Kasalom podpisali novo pogodbo, s katero je zvestobo obljubil do 31. decembra 2025.
niko-kasalo nš-mura