vestnik

(VIDEO IN FOTO) Navijači so privilegij in odgovornost

I. B., 24. 11. 2018
Aleš Cipot
V Lukovici v petek zvečer je bila prava prekmurska baza. 
Šport

V ljubljanskih Stožicah se je zbralo 8800 navijačev (številka je višja kot je bila na srečanju med Olimpijo in Mariborom), zasluga za to pa gre številnim Prekmurcem in Prekmurkam, ki so se odpravili v prestolnico, da bi navijali za nogomet, za Muro. Po nekaterih ocenah jih je bilo okrog 2000, mi pa smo njihovo pot spremljali vse od Murske Sobote do evforičnega zaključka na stadionu. 

Za več avtobusov se jih je v popoldanskih urah zbralo pri trgovskem centru BTC v Murski Soboti, spet drugi so na pot krenili z goričkega konca ali drugih zbirnih mest. Na parkirišču so navijači še bolj zadržano ogrevali glasilke, navijaški šali, kape in drugi rekviziti pa so bili že na svojih mestih.



Prava prekmurska baza je bila slabi dve uri pozneje na avtocestnem počivališču Lukovica.Navijači so se tam zbirali, tu pa tam prižgali kakšno dimno baklo, od daleč pa je bilo slišati "3, 4, Mura" ter "Murska Sobota – Prekmurje Republika". Avtobusi, kombinirana in osebna vozila so prihajala, navijačev je bilo vedno več, bili so složni, glasni in prepričani v to, da se bodo veselili tudi nekaj ur pozneje.Ko je prišel še avtobus z Black Gringosi, je bil čas za odhod proti Stožicah. V policijskem spremstvu in z modrimi lučmi je bilo kolono vozil z registrskimi oznakami MS tudi na avtocesti težko zgrešiti. Avtomobilska okna so bila spuščena, plapolali so črno-beli šali, odmevala je Murina navijaška himna.




Na stadion so navijači prišli ravno v času ogrevanja obeh ekip in do pravega vzdušja ni manjkalo več dosti. Pred pričetkom tekme sta obe navijaški skupini, na jugu Prekmurce in Black Gringose ter na severu Green Dragonse, pozdravila župana Aleksander Jevšek in Zoran Jankovič. Mimogrede, tekmo si je prišel pogledat tudi prvi slovenski predsednik Milan Kučan.


Pred prvim sodnikovim žvižgom so Green Dragonsi, ki so praznovali 30 let delovanja, pripravili posebno koreografijo, sledilo je nekaj minut čakanja, da se je zeleni dim razkadil, nato pa se je začelo. Navijanje je bilo glasno na obeh straneh, nekaj časa so prevladovali zeleni, nato spet črno-beli. Vzdušje je bilo živo, pravo za tako dolgo napovedovani derbi.

28c2cebc2db5f1cfcd2b03ebc42d811e
Aleš Cipot
Green Dragonsi so slavili 30-letnico skupine, a ob koncu so jim Muraši slednjo nekoliko zagrenili.




Do prve spremembe rezultata je prišlo v 40. minuti, ko je Olimpija povedla preko Andresa Vombergarja. Črno-bele navijače to ni pretirano potrlo, verjeli so v izenačenje. Do ogromnenapetosti v drugem polčasu pa je prišlo v 57. minuti, ko je v kazenskem prostoru Olimpije padel Rok Sirk. Sodnik Dragoslav Perić zahtevane enajstmetrovke ni dosodil, Sirku pa je pokazal rumeni karton. Gostujoči navijači so bili razburjeni, glasni, izražali so nestrinjanje. Sodniku za golom - Mateju Jugu so namenili koncert žvižgov, nekaj kletvic in skandiranja.


Sledilo je še eno proslavljanje Green Dragonsov, v zraku so bili konfeti, baloni, plapolale so zeleno-bele zastave. Tekma je bila nekaj minut prekinjena. Prekmurci so navijaškim tekmecev vračali v enaki meri, glasno je odmevalo bobnenje ter "Dajmo Mura, ole, ole". Čez nekaj minut je sledilo povišanje domačega vodstva, zadel je Stefan Savić.


Sledile so menjave igralcev, bilo je nekaj priložnosti, pravi šov Mure pa se je pričel v 89. minuti. Rezervist Tomi Horvat je najprej znižal zaostanek, prekmurski navijači so oživeli, iz grl je prihajalo vse glasnejše bodrenje. Navijači so šli na noge in pogledovali proti četrtemu sodniku, ki je pokazal pet minut podaljška. V zraku sta bili napetost in upanje na izenačenje. Slednje je v 93. minuti uspelo Horvatu. Ekipo in gledalce na južni tribuni je popeljal v naval evforije in navdušenja, sledilo je objemanje ter ploskanje. Rezultat je bil obrnjen, čakalo se je le še na zaključni žvižg. In ko so ga dočakali, je bilo veselje nepopisno. V Stožicah je odmevalo "Mura, Mura", nogometaši so se navijačem prišli zahvalit za bučno podporo, poklon pa jim je namenil tudi Ante Šimundža. Vrnili so mu z vzklikanjem njegovega imena.

213204cfb3c7fd226b83b6b20eb3d0de
Aleš Cipot
Evforija po drugem Murinem golu.


Del proslavljanja je ujela tudi naša ekipa:


Murin strateg je kasneje na tiskovni konferenci med drugim izpostavil, da so navijači privilegij, ki ga imajo, in odgovornost, ki jo nosijo. Ekipa pa s tem živi, dela, se o tem pogovarja, in kot ocenjuje strateg, to tudi precej bolje prenaša kot v prejšnji sezoni.


Kako je tekmo in dogajanje na tribunah doživel Beno Kočevar, eden izmed Murinih navijačev si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/yB9JoqxSU-U##

olimpija-mura stožice navijači 1. SNL